Ιδιαίτερα το Πάσχα, αξίζει να την επισκεφτείς για:
- Τα πασχαλινά ήθη και έθιμα: Μη χάσετε στην Αγιά της Πάργας, την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής, το κάψιμο του Ιούδα, όπου οι κάτοικοι ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και καίνε τον προδότη του Ιησού, ενώ στην συνέχεια παρέες πηγαίνουν στα απομακρυσμένα εκκλησάκια και ανάβουν τα καντήλια.
- Το κάστρο της Πάργας: Από ψηλά, επιβλέπει και στολίζει την Πάργα, απλώνοντας μπροστά σας την εξαιρετική θέα του λιμανιού της Πάργας και του μικρού νησιού της Παναγίας, απέναντι. Περπατώντας ανάμεσα στους θολωτούς διαδρόμους, στους προμαχώνες και στις αίθουσες των πυροβόλων, θα ακούσετε την πολυτάραχη ιστορία του: χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Νορμανδούς, αργότερα καταστράφηκε από τους Οθωμανούς, το 1572 ξαναχτίστηκε από τους Ενετούς και «ανακαινίστηκε» το 1814, όταν πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά.
- Τις Εκκλησίες της Πάργας και το εκκλησιαστικό μουσείο: Αποτελούν μνημεία Θρησκείας αλλά και ζωντανής Ιστορίας. Επισκεφτείτε την πολιούχο εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την εκκλησία του Αγίου Σώστη, τη μονή Βλαχέρνας και τα πολυάριθμα, διάσπαρτα και γραφικά εκκλησάκια στα σοκάκια της πόλης.
- Το Μουσείο της Ελιάς: Το Μουσείο της Ελιάς στην Πάργα είναι ένα λαογραφικό μουσείο, καθώς η ελιά έχει ταυτιστεί με τον Ελληνισμό από την Αρχαιότητα, το οποίο «γεννήθηκε» από την αναβίωση του πρώτου μηχανοκίνητου ελαιοτριβείου της Πάργας που είχε ιδρυθεί το 1929 από τους αδελφούς Λέκκα.
Σήμερα, μέσω του μουσείου, το ελαιοτριβείο αυτό συνεχίζει και λειτουργεί, διατηρώντας την παλαιά του αίγλη.
- Το νησάκι της Πάργας: Πρόκειται για ένα όμορφο, καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας. Με ένα καϊκάκι μπορείτε να φτάσετε στο μικρό νησί πολύ γρήγορα. Πάνω στο νησάκι ξεχωρίζει το εκκλησάκι της Παναγίας, απ’ όπου πήρε και το όνομά του το νησί, με το γραφικό καμπαναριό, χτισμένο στις παρυφές του κάστρου που κατασκευάστηκε το 1808 από τους Γάλλους. Μάλιστα, πολλά ζευγάρια επιλέγουν το εκκλησάκι και για την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, το γάμο τους, με τη νύφη να φτάνει πάνω σε καΐκι, σαν σε παραμυθένιο σκηνικό! Τη νύχτα η εικόνα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, με το φωταγωγημένο νησάκι να μαγνητίζει τα βλέμματα.
- Τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά αξιοθέατα: βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Πάργα. Το αρχαιοελληνικό λατρευτικό κέντρο της Δωδώνης, η Νικόπολη, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, η Κασσιόπη, το Όρραον, το οχυρό της πόλης του Αρχαίου Μώλου, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο είναι μόνο μερικά από αυτά.
- Τις γαστρονομικές γεύσεις: Είτε επιλέξετε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, είτε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι, το σίγουρο είναι πως στην Πάργα η ηπειρωτική κουζίνα θα σας φιλέψει με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει για να σας ικανοποιήσει απόλυτα. Μικρά παραδοσιακά κουτούκια με μεζεδάκια, καλό κρασί και ντόπιο τσίπουρο, γκουρμέ εστιατόρια αλλά και παραδοσιακά μαγειρεία αποτελούν ορισμένες από τις πολλές και διαφορετικές γαστρονομικές επιλογές. Επιπλέον, μοναδικά σιροπιαστά γλυκά ή γλυκά του ταψιού, όπως σαραγλί, καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, είναι μερικά μόνο από τα γλυκά που θα γευτείτε στην Πάργα!