Connect with us

ΖΩΑ

Πως Μερικές δεκάδες λύκοι μεταμόρφωσαν το περιβάλλον και άλλαξαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα;

Published

on

 

Πως Μερικές δεκάδες λύκοι μεταμόρφωσαν το περιβάλλον και άλλαξαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα; Η ανάπλαση της Φύσης στο Yellowstone Park [Video]

Πως Μερικές δεκάδες λύκοι μεταμόρφωσαν το περιβάλλον και άλλαξαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα; Η ανάπλαση της Φύσης στο Yellowstone Park [Video]

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το καταπληκτικό βίντεο που δείχνει πώς ένα είδος μπορεί να έχει τεράστια επίδραση σε ολόκληρο το οικοσύστημα στο οποίο ζει και ακόμα και να αλλάξει τη γεωγραφία μιας περιοχής.
Στο εθνικό πάρκο, ο τελευταίος λύκος σκοτώθηκε το 1926.

Όταν χάθηκαν οι λύκοι, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των μεγάλων ελαφιών – ήταν φυσικό, καθώς έλειπαν οι «θηρευτές» τους. Τα ελάφια, με τη σειρά τους, σχεδόν εξαφάνισαν τη βλάστηση – γιατί αυτή είναι η τροφή τους.

Οι επιστήμονες, παρατηρώντας τις αλλαγές που προκλήθηκαν στη συνέχεια, αποφάσισαν να μεταφέρουν στο Yellowstone μερικές δεκάδες γκρι λύκους από τον Καναδά.

Όταν οι λύκοι αφέθηκαν ελεύθεροι ξανά στο εθνικό πάρκο Yellowstone των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ απουσίαζαν για σχεδόν 70 χρόνια, συνέβη η πιο αξιοσημείωτη “ γεωμορφολογία πάρκου ”.

Με την παρουσία των πρώτων 45 λύκων, άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των ελαφιών. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι άλλαξε ριζικά η συμπεριφορά τους: απέφευγαν τις κοιλάδες και τα φαράγγια (τα μέρη δηλαδή όπου κινδύνευαν να παγιδευτούν από τους θηρευτές τους). Η βλάστηση στις περιοχές αυτές αναγεννήθηκε – σε μερικά σημεία το ύψος των δέντρων πενταπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια.

Οι γυμνές πλαγιές των κοιλάδων γρήγορα καλύφτηκαν από δάση λεύκας, ιτιάς και γηγενούς κίτρινου ιβίσκου. Και μόλις έγινε αυτό, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πουλιών. Το ίδιο συνέβη και με τους κάστορες – που τρέφονται από δέντρα.

Τα τρωκτικά αυτά, όπως και οι λύκοι, χαρακτηρίζονται «μηχανικοί του οικοσυστήματος» – δημιουργούν φωλιές για να φιλοξενηθούν άλλα είδη. Τα φράγματα που χτίζουν οι κάστορες στα ποτάμια, π.χ., στεγάζουν βίδρες, μοσχοπόντικες, πάπιες, ψάρια, ερπετά και αμφίβια.

Παράλληλα οι αρκούδες (που συνέβαλαν με τη σειρά τους στη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών) πλήθυναν επειδή υπήρχαν περισσότερα μούρα στα θάμνους που ξαναφύτρωσαν.

Η επανεγκατάσταση είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα – ακόμη και αλλαγή της κοίτης των ποταμών! Πώς έγινε αυτό; Τα ανανεωμένα δάση με το ριζικό τους σύστημα σταθεροποίησαν το έδαφος στις όχθες. Έτσι σχηματίστηκαν λιγότεροι μαίανδροι, η διάβρωση μειώθηκε, τα ρυάκια στένεψαν, δημιουργήθηκαν περισσότερες μικρές λίμνες – ιδανικά καταφύγια της άγριας φύσης. Και όλες αυτές οι αλλαγές ξεκίνησαν από 45 «μετανάστες» λύκους σε μια έκταση 8.987 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Τα 2 σύντομα video 2 ή 4.30 λεπτών, δίνουν μία ανασκόπηση της παρακολούθησης των λύκων στο Εθνικό Πάρκο του Yellowstone. Το Ινστιτούτο Yellowstone Association προσφέρει Σεμινάρια Πεδίου (σε βάθος προγράμματα για τους επισκέπτες του πάρκου) συμπεριλαμβανομένης και της ενότητας “Οι Λύκοι του Κόσμου”. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.yellowstoneassociation.org. Αυτοί οι λύκοι στο βίντεο του Yellowstone National Park είναι μέρος του video με τίτλο “Το πλήρες Yellowstone DVD” που διατίθεται τοπικά αλλά και από το finleyholiday.com. Η ταινία διατίθεται σε υψηλή ευκρίνεια.

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Σεπτέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημοφιλή

error: Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή άρθρων από το Patatoukos.com λόγω επανειλημμένης κλοπής άρθρων.