Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς.

Μία από τις πρώτες σκέψεις; Από θαύμα δεν έχουμε κι άλλες απώλειες σε άλλες περιοχές, τουριστικές, όπως είναι το Ζαγόρι.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Η  περιοχή της Πάργας έχει ένα μικρό κέντρο υγείας, με υποδομές άλλων δεκαετιών. Δύο μόλις γιατροί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια δύσκολη καθημερινότητα, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από τους μόνιμους και περίπου 30.000 επισκέπτες και τουρίστες καθημερινά.

Ένα κέντρο υγείας υποστελεχωμένο, που δεν έχει τα αυτονόητα. Δεν έχει ανάλογο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών τουλάχιστον για τον μισό χρόνο της τουριστικής σεζόν, δεν έχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η περιφερειακή αρχή μπορούσε  να λάβει  μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο της υγείας σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές όπως και σε ορεινές στην Ήπειρο αλλά δυστυχώς η φιλοσοφία της είναι πολύ μακριά από το να δημιουργήσει μια Ήπειρο για Όλους.

Ενδεικτικά:

-Ενίσχυση των κέντρων υγείας: Μπορούσε  να επενδύσει πόρους στο κέντρο υγείας της περιοχής αλλά και σε άλλα γειτονικά κέντρα υγείας. Πόρους για τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να ανταποκρίνονται οι δομές υγείας στις ανάγκες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

– Ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών σε περιοχές μεγάλης κατακερματισμένης τουριστικής δραστηριότητας: Εκτός από το κέντρο υγείας στο κέντρο της περιοχής, μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μικρών ιατρικών κέντρων ή κλινικών σε περιοχές μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έδρα τα κέντρα των Δήμων όπως στην περιοχή της Πάργας. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Πάργας δεν είναι το μόνο υποστελεχωμένο. Ίδια κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Μια ευρύτερη  περιοχή που δέχεται χιλιάδες τουρίστες και όμως οι υποδομές δεν επαρκούν και οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν υπηρεσίες περασμένων δεκαετιών όταν ο τουρισμός ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Η περιφερειακή αρχή έπρεπε να έχει μεριμνήσει να συνεργαστεί με Δήμους, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις για να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, απινιδωτές που θα μπορούσε  να προμηθευτεί ακόμη και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η περιφερειακή αρχή επαίρεται για το σπουδαίο έργο της αλλά σπουδαίο έργο πρωτίστως είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία μπορεί να χαθεί είτε γιατί δεν υπάρχουν υποδομές στα οδικά δίκτυα όπως η σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας ή Πρέβεζας-Πάργας ή τέλος γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες υγείας.

Η  επί 23 χρόνια περιφερειακή αρχή, έπρεπε να έχει επενδύσει στην υγειονομική υποδομή, την εκπαίδευση και την πρόληψη για να διασφαλίσει ότι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.

Αντί αυτού όμως, επενδύει σε ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις και αποσπασματικά έργα που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της  ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πορείας της Ηπείρου.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η περιφερειακή αρχή θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε πάρει περισσότερα μέτρα για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές αλλά και στις ορεινές.

Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρέχουν συμβουλές σε ασθενείς.

Ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων: Η αύξηση του ιατρικού προσωπικού και των νοσηλευτών στις παραθαλάσσιες περιοχές μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας  στους εν δυνάμει τουρίστες για να την επιλέξουν.

Επέκταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Εκτός από το κέντρο υγείας, η περιφερειακή αρχή  μπορεί να δημιουργήσει ή να επεκτείνει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, για πιο γρήγορη ανταπόκριση σε καταστάσεις κινδύνου.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτός υπάρχει:  Να συνεργαστεί με ιδιωτικές κλινικές και ιατρικούς φορείς για να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα ιατρικής περίθαλψης σε ανάλογες περιοχές.

Η συνεργασία μεταξύ της περιφερειακής αρχής και του υπουργείου υγείας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών, κυρίως των πολύ σοβαρών και έκτακτων.

Στη νέα πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε -ακόμη και από έκτακτα γεγονότα όπως αυτά στη  Θεσσαλία- θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε όλους εκείνους τους τομείς που εγγυώνται την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού: την ανθρώπινη ζωή.

*Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ήπειρος Όλον» του υποψήφιου περιφερειάρχη Στέφανου Ζούμπα

Πηγή typos-i.gr

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ6 days ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας4 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας4 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ