Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Published

on

Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς.

Μία από τις πρώτες σκέψεις; Από θαύμα δεν έχουμε κι άλλες απώλειες σε άλλες περιοχές, τουριστικές, όπως είναι το Ζαγόρι.

Η  περιοχή της Πάργας έχει ένα μικρό κέντρο υγείας, με υποδομές άλλων δεκαετιών. Δύο μόλις γιατροί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια δύσκολη καθημερινότητα, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από τους μόνιμους και περίπου 30.000 επισκέπτες και τουρίστες καθημερινά.

Ένα κέντρο υγείας υποστελεχωμένο, που δεν έχει τα αυτονόητα. Δεν έχει ανάλογο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών τουλάχιστον για τον μισό χρόνο της τουριστικής σεζόν, δεν έχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η περιφερειακή αρχή μπορούσε  να λάβει  μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο της υγείας σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές όπως και σε ορεινές στην Ήπειρο αλλά δυστυχώς η φιλοσοφία της είναι πολύ μακριά από το να δημιουργήσει μια Ήπειρο για Όλους.

Ενδεικτικά:

-Ενίσχυση των κέντρων υγείας: Μπορούσε  να επενδύσει πόρους στο κέντρο υγείας της περιοχής αλλά και σε άλλα γειτονικά κέντρα υγείας. Πόρους για τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να ανταποκρίνονται οι δομές υγείας στις ανάγκες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

– Ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών σε περιοχές μεγάλης κατακερματισμένης τουριστικής δραστηριότητας: Εκτός από το κέντρο υγείας στο κέντρο της περιοχής, μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μικρών ιατρικών κέντρων ή κλινικών σε περιοχές μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έδρα τα κέντρα των Δήμων όπως στην περιοχή της Πάργας. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Πάργας δεν είναι το μόνο υποστελεχωμένο. Ίδια κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Μια ευρύτερη  περιοχή που δέχεται χιλιάδες τουρίστες και όμως οι υποδομές δεν επαρκούν και οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν υπηρεσίες περασμένων δεκαετιών όταν ο τουρισμός ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Η περιφερειακή αρχή έπρεπε να έχει μεριμνήσει να συνεργαστεί με Δήμους, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις για να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, απινιδωτές που θα μπορούσε  να προμηθευτεί ακόμη και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η περιφερειακή αρχή επαίρεται για το σπουδαίο έργο της αλλά σπουδαίο έργο πρωτίστως είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία μπορεί να χαθεί είτε γιατί δεν υπάρχουν υποδομές στα οδικά δίκτυα όπως η σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας ή Πρέβεζας-Πάργας ή τέλος γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες υγείας.

Η  επί 23 χρόνια περιφερειακή αρχή, έπρεπε να έχει επενδύσει στην υγειονομική υποδομή, την εκπαίδευση και την πρόληψη για να διασφαλίσει ότι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.

Αντί αυτού όμως, επενδύει σε ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις και αποσπασματικά έργα που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της  ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πορείας της Ηπείρου.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η περιφερειακή αρχή θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε πάρει περισσότερα μέτρα για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές αλλά και στις ορεινές.

Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρέχουν συμβουλές σε ασθενείς.

Ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων: Η αύξηση του ιατρικού προσωπικού και των νοσηλευτών στις παραθαλάσσιες περιοχές μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας  στους εν δυνάμει τουρίστες για να την επιλέξουν.

Επέκταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Εκτός από το κέντρο υγείας, η περιφερειακή αρχή  μπορεί να δημιουργήσει ή να επεκτείνει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, για πιο γρήγορη ανταπόκριση σε καταστάσεις κινδύνου.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτός υπάρχει:  Να συνεργαστεί με ιδιωτικές κλινικές και ιατρικούς φορείς για να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα ιατρικής περίθαλψης σε ανάλογες περιοχές.

Η συνεργασία μεταξύ της περιφερειακής αρχής και του υπουργείου υγείας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών, κυρίως των πολύ σοβαρών και έκτακτων.

Στη νέα πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε -ακόμη και από έκτακτα γεγονότα όπως αυτά στη  Θεσσαλία- θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε όλους εκείνους τους τομείς που εγγυώνται την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού: την ανθρώπινη ζωή.

*Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ήπειρος Όλον» του υποψήφιου περιφερειάρχη Στέφανου Ζούμπα

Πηγή typos-i.gr

Η εφημεριδα της Παργας

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ3 days ago

ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση Κασσελάκη έδειξε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από την Πάργα

Δημος Παργας3 days ago

Αχιλλέας Δημάκος: Ο τουρισμός αλλάζει, και εμείς πρέπει να αλλάξουμε μαζί του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ4 days ago

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

Ετοιμάζονται τώρα να μας επιβάλουν και κλιματικό «χαράτσι»

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ6 days ago

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης – Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ7 days ago

Τέλος στο market pass – «Παγώνουν» κι άλλα μέτρα

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Δημος Παργας1 week ago

Πρόταση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Βασιλάκη Αντώνη με τον συνδυασμό “Νεο Ξεκίνημα συνεχίζουμε..” του Δημάρχου Νίκου Ζαχαριά,για ασφαλτόστρωση και έργα αναδειξης του χώρου του Βυζαντινού Μοναστηρίου του Αγίου Δημητρίου Κυψέλης Φαναρίου!

Δημος Παργας1 week ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με το ΔΣ του ΤΟΕΒ Αχέροντα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish “Ο πράκτορας μας στην Ελλάδα” Από το “Παιδί και το Δελφίνι” και τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” μέχρι...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Στους «κερδισμένους» του καλοκαιριού ανήκει η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων στην Πάργα, άγγιξε τον Αύγουστο το...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς. Μία από...

Δημος Παργας2 weeks ago

Υποδοχή πρωταθλητών TAEKWODO-KICKBOXING από τον Δήμαρχο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Επέστρεψαν οι αθλητές του σωματείου ΕΡΜΗΣ Πάργας που συμμετείχαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας TAEKWODO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Δημάκος Αχιλλέας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών , στον δύσκολο , διαρκή αγώνα για την πλάση ενός καλύτερου μέλλοντος από το παρόν , για τον ιστορικό τόπο μας.

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Είμαι ο Δημάκος Αχιλλέας, γέννημα θρέμμα Παργινός έχω μεγαλώσει σε έναν υπέροχο τόπο, μέσα στις επιχειρήσεις και...

Δημος Παργας3 weeks ago

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός στον Δήμο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Μείωση πληθυσμού κατά 9.45%. Σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 έδειξε η απογραφή του 2021, της οποίας...