Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Published

on

Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς.

Μία από τις πρώτες σκέψεις; Από θαύμα δεν έχουμε κι άλλες απώλειες σε άλλες περιοχές, τουριστικές, όπως είναι το Ζαγόρι.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Η  περιοχή της Πάργας έχει ένα μικρό κέντρο υγείας, με υποδομές άλλων δεκαετιών. Δύο μόλις γιατροί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια δύσκολη καθημερινότητα, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από τους μόνιμους και περίπου 30.000 επισκέπτες και τουρίστες καθημερινά.

Ένα κέντρο υγείας υποστελεχωμένο, που δεν έχει τα αυτονόητα. Δεν έχει ανάλογο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών τουλάχιστον για τον μισό χρόνο της τουριστικής σεζόν, δεν έχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η περιφερειακή αρχή μπορούσε  να λάβει  μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο της υγείας σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές όπως και σε ορεινές στην Ήπειρο αλλά δυστυχώς η φιλοσοφία της είναι πολύ μακριά από το να δημιουργήσει μια Ήπειρο για Όλους.

Ενδεικτικά:

-Ενίσχυση των κέντρων υγείας: Μπορούσε  να επενδύσει πόρους στο κέντρο υγείας της περιοχής αλλά και σε άλλα γειτονικά κέντρα υγείας. Πόρους για τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να ανταποκρίνονται οι δομές υγείας στις ανάγκες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

– Ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών σε περιοχές μεγάλης κατακερματισμένης τουριστικής δραστηριότητας: Εκτός από το κέντρο υγείας στο κέντρο της περιοχής, μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μικρών ιατρικών κέντρων ή κλινικών σε περιοχές μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έδρα τα κέντρα των Δήμων όπως στην περιοχή της Πάργας. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Πάργας δεν είναι το μόνο υποστελεχωμένο. Ίδια κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Μια ευρύτερη  περιοχή που δέχεται χιλιάδες τουρίστες και όμως οι υποδομές δεν επαρκούν και οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν υπηρεσίες περασμένων δεκαετιών όταν ο τουρισμός ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Η περιφερειακή αρχή έπρεπε να έχει μεριμνήσει να συνεργαστεί με Δήμους, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις για να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, απινιδωτές που θα μπορούσε  να προμηθευτεί ακόμη και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η περιφερειακή αρχή επαίρεται για το σπουδαίο έργο της αλλά σπουδαίο έργο πρωτίστως είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία μπορεί να χαθεί είτε γιατί δεν υπάρχουν υποδομές στα οδικά δίκτυα όπως η σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας ή Πρέβεζας-Πάργας ή τέλος γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες υγείας.

Η  επί 23 χρόνια περιφερειακή αρχή, έπρεπε να έχει επενδύσει στην υγειονομική υποδομή, την εκπαίδευση και την πρόληψη για να διασφαλίσει ότι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.

Αντί αυτού όμως, επενδύει σε ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις και αποσπασματικά έργα που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της  ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πορείας της Ηπείρου.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η περιφερειακή αρχή θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε πάρει περισσότερα μέτρα για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές αλλά και στις ορεινές.

Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρέχουν συμβουλές σε ασθενείς.

Ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων: Η αύξηση του ιατρικού προσωπικού και των νοσηλευτών στις παραθαλάσσιες περιοχές μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας  στους εν δυνάμει τουρίστες για να την επιλέξουν.

Επέκταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Εκτός από το κέντρο υγείας, η περιφερειακή αρχή  μπορεί να δημιουργήσει ή να επεκτείνει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, για πιο γρήγορη ανταπόκριση σε καταστάσεις κινδύνου.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτός υπάρχει:  Να συνεργαστεί με ιδιωτικές κλινικές και ιατρικούς φορείς για να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα ιατρικής περίθαλψης σε ανάλογες περιοχές.

Η συνεργασία μεταξύ της περιφερειακής αρχής και του υπουργείου υγείας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών, κυρίως των πολύ σοβαρών και έκτακτων.

Στη νέα πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε -ακόμη και από έκτακτα γεγονότα όπως αυτά στη  Θεσσαλία- θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε όλους εκείνους τους τομείς που εγγυώνται την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού: την ανθρώπινη ζωή.

*Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ήπειρος Όλον» του υποψήφιου περιφερειάρχη Στέφανου Ζούμπα

Πηγή typos-i.gr

Η εφημεριδα της Παργας

July 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 mins ago

Μέτρα για τη προστασία της λίμνης Καλοδικίου – Κινδυνεύει από τη λειψυδρία

Καναλλακι3 days ago

Γενική διακοπή ρεύματος την Πέμπτη στο Καναλάκι με ενδεχόμενο να παρουσιαστούν διακοπές και σε οικισμούς της Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Η Αγαπηδάκη «άδειασε» τον Βαρτζόπουλο για το ΚΥ Πάργας: «Μίλησε ως πολιτικός, όχι ως υπουργός!»

Δημος Παργας1 week ago

Εμπρησμός στο Καναλάκι: Άμεση Παρέμβαση της Πυροσβεστικής με Στήριξη του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Νέος Θεματικός Ελαιώνας και Βελτιώσεις στη Χερσαία Ζώνη της Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Κώστας Μπάρκας: « Σήμερα στις 10 πμ η συζήτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού Πρέβεζας και αν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στέγασης με ιατρικές κατοικίες »

ΕΡΕΥΝΕΣ1 week ago

Οι μισοί Έλληνες δεν θα κάνουν φέτος διακοπές

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Πάργα , επί της Σπ. Λιβαδά – Ανακαινίστηκε και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση

μπροστά Κρυονέρι Πάργα
ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

«Έβρεξε» πρόστιμα στις παραλίες Κρυονερίου και Βάλτου του Δήμου Πάργας

ΕΡΕΥΝΕΣ2 weeks ago

«Καρφώνει» ο ένας την παράλια του άλλου στο MyCoast

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ1 year ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Ενημερωτικό video για την ευαισθητοποίηση των δημοτών

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Νέος Θεματικός Ελαιώνας και Βελτιώσεις στη Χερσαία Ζώνη της Πάργας

Ο Αχιλλέας Δημάκος, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάργας, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του θεματικού ελαιώνα με τη συμβολή τοπικών οικογενειών. Ευχαρίστησε...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Πάργα , επί της Σπ. Λιβαδά – Ανακαινίστηκε και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση

Πρόκειται για το πρακτορείο ΟΠΑΠ που λειτουργεί πλέον υπό τη διεύθυνση,  της Quinte Στο κατάστημα έχει γίνει πλήρης ανακαίνιση, ενώ...

μπροστά Κρυονέρι Πάργα μπροστά Κρυονέρι Πάργα
ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

«Έβρεξε» πρόστιμα στις παραλίες Κρυονερίου και Βάλτου του Δήμου Πάργας

Εκτεταμένους ελέγχους σε 14 παραλίες σε όλη την χώρα, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών, πραγματοποίησαν οι κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...

ΕΡΕΥΝΕΣ2 weeks ago

«Καρφώνει» ο ένας την παράλια του άλλου στο MyCoast

Ο πόλεμος της παραλίας και… της καταγγελίας έχει ανάψει για τα καλά εν μέσω καλοκαιριού και το κάρφωμα πάει σύννεφο...

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Σεισμική δόνηση 15 χλμ Βορειοανατολικά της Πάργας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 19/06 15:10, 15 χλμ ΒΑ από Πάργα ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για...

Δημος Παργας1 month ago

Προσβάσιμες Κερκίδες και Σύγχρονες Προδιαγραφές στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

Ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνετε στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας με την κατασκευή νέων κερκίδων και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ