Connect with us

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Παράνοια: 1.500 κενά στα σχολεία, 1.058 εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία!

Published

on


Θα κάλυπταν τα κενά στα σχολεία οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα πολιτικά κόμματα, την εκκλησία, τους δήμους και σε γραφεία υπουργών Από τα σχολεία στα βουλευτικά γραφεία βρίσκονται εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, παρά τα κενά στα σχολεία, δεν επιστρέφουν στις έδρες τους!
Ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα κενά στα σχολεία υπολογίζονται σε 1500, σύμφωνα με την ΔΟΕ,  ενώ συνολικά  οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ξεπερνούν τους 1000, δηλαδή θα καλύπτονταν τα περισσότερα κενά, αν επέστρεφαν οι εκπαιδευτικοί στις έδρες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ανακοινώθηκαν προσλήψεις εκπαιδευτικών!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί  ανέρχονται ενώ  στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας υπηρετούν 371 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων:

– 24 με διάθεση σε υπηρεσίες και φορείς,
– 6 στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, και,
– 1 στο πολιτικό γραφείο της Αναπληρώτριας υπουργού Σ. Αναγνωστοπούλου.

Στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς  υπηρετούν 28 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εκ των οποίων 2  υπηρετούν  στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

Στη  Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας υπηρετούν 8 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων ο ένας είναι με διάθεση σε υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης   για το σχολικό έτος 2015-16 αποσπάσθηκαν 29 εκπαιδευτικοί στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ).

Στα γραφεία Βουλευτών υπηρετούν 127 εκπαιδευτικοί και στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων 62.

Στην εκκλησία έχουν αποσπασθεί 74 εκπαιδευτικοί .

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  υπηρετούν 241 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, ενώ ο αριθμός μεγαλώνει αν προστεθούν και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών σε άλλες θέσεις δίνεται στο άρθρο 68 παράγραφος 11 του Κώδικα Δημοσίων υπαλλήλων  με το οποίο  ορίζεται ότι ‘’ Επιτρέπεται η απόσπαση σε γραφεία βουλευτών ή Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις.

Με βάση τις ανωτέρω διατάξεις είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων του Δημοσίου σε γραφεία βουλευτών αλλά και ευρωβουλευτών προκειμένου να τους συνεπικουρούν στο έργο τους. Ενόψει της μη διάκρισης ανά κατηγορία μεταξύ των δυνάμενων να αποσπασθούν συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν στην δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος  Φίλης πάντως προαναγγέλλει αλλαγή του συστήματος αλλά από του χρόνου, δηλώνοντας: “Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να σταματήσουν.Η πρώτη αφορά στις εκτεταμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης, παρά τα μεγάλα κενά. Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση φέτος, στην ήδη επιβαρυμένη εκπαιδευτική πραγματικότητα“.

Η φετινή χρονιά πάντως χαρακτηρίσθηκε ως τραγική για την ελληνική εκπαίδευση.  Στα περισσότερα σχολεία  στην αρχή της χρονιάς  υπήρχαν  μεγάλα  κενά και σοβαρές ελλείψεις Δεν είναι τυχαίο που  εφέτος τα κενά έσπασαν κάθε ρεκόρ . Σε πολλές περιπτώσεις τα σχολεία δεν άνοιξαν καν , την ημέρα του αγιασμού.   Ενδεικτικό της ολιγωρίας που υπήρξε για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στα δημόσια σχολεία είναι ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς προκειμένου να καταλάβουν θέσεις αναπληρωτών έληξε την  πρώτη ημέρα του σχολείου.

Σε πολλά σχολεία πάντως, ο κύριος όγκος των εκπαιδευτικών έφθασε  στα σχολεία ύστερα από δύο μήνες, γεγονός που μεταφράζεται σε χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη φέτος όταν το υπουργείο Παιδείας δεν ενημέρωσε έγκαιρα, όπως όφειλε, τους εκπαιδευτικούς ότι  σε τρεις περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία) οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα ήταν ελάχιστες.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας επισημαίνει ότι «η φετινή σχολική χρονιά «ξεκίνησε» με τους χειρότερους οιωνούς για την εκπαίδευση. Χιλιάδες κενά καταγράφονται ακόμα και σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Πάνω από 3.000 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν πρόκειται να καλυφθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ακόμη και αν πραγματοποιηθούν όλες οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας».

Η ΔΟΕ τονίζει ότι «δυστυχώς, αυτή την πραγματικότητα επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να «κουκουλώσει» παρουσιάζοντας πλασματική εικόνα μέρους στοιχείων της βάσης myschool αρνούμενη να αναγνωρίσει τα πραγματικά κενά που δηλώνουν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι στα ΠΥΣΠΕ αλλά και οι ίδιες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Σεπτέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ8 ώρες ago

Νέους αντιδημάρχους όρισε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς

COVID-1914 ώρες ago

Μάσκες σχολεία: Έστειλαν πάλι λάθος διαστάσεις

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ2 ημέρες ago

Παράταση υποβολής αιτήσεων και αύξηση οικογενειακού εισοδήματος για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών, με παιδιά προσχολικής ηλικίας, περιόδου 2020-2021

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ2 ημέρες ago

Ιόνια Νησιά: 5.000 ευρώ για 102 μεταξωτά φουλάρια έδωσε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Σεισμός κοντά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: Πολλά παιδιά δεν έγιναν δεκτά στον παιδικό σταθμό Πάργας

Καναλλάκι3 ημέρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ-ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙ.

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Πάργα. Μοναστήρι Παναγίας Βλαχερνών, απομεινάρια μιας άλλης εποχής Parga Greece Monastery Vlacherna

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Ε.Μ.Υ.

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ6 ημέρες ago

«Παγώνουν» οι ημερομηνίες για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

Δημοφιλή

error: Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή άρθρων από το Patatoukos.com λόγω επανειλημμένης κλοπής άρθρων.