Connect with us

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Παγώνουν τις διεκδικήσεις αυξήσεων μισθών!

Published

on

Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα σε εργοδότες αλλά και στους θεσμούς ότι τα εργασιακά, επιστρέφουν και θα παραμείνουν, σε βαθύ μνημονιακό περιβάλλον

Δίχτυ προστασίας στους εργοδότες έναντι των εργαζομένων απλώνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς με πλέγμα μέτρων μπλοκάρεται η δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν αυξήσεις αποδοχών ή τις αποδοχές που λαμβάνουν εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.

Οι διεκδικήσεις αυξήσεων στους μισθούς, καθίστανται πλέον εξαιρετικά δύσκολες και προϋποθέτουν τη συγκατάθεση του εργοδότη!  

Παράλληλα, καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος για την κήρυξη απεργιών, και δημιουργείται μητρώο συνδικάτων, με στόχο την πάταξη των συνδικάτων-φαντασμάτων.

Με το αναπτυξιαακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα σε εργοδότες αλλά και στους θεσμούς ότι τα εργασιακά, επιστρέφουν και θα παραμείνουν, σε βαθύ μνημονιακό περιβάλλον. 

Ειδικότερα το Ν/Σ προβλέπει εξαιρέσεις από την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, εργασίας, υπό προϋποθέσεις, οι οποίες είναι ακόλουθες:

  1. Εξαίρεση από την «αρχή της συρροής» των συμβάσεων, δηλαδή, τη δυνατότητα εξαίρεσης μιας επιχείρησης από μια κλαδική σύμβαση που έχει καλύτερους μισθολογικούς όρους από την επιχειρησιακή σύμβαση. Αν  η  σχέση  εργασίας  σε μια επιχείρηση ρυθμίζεται  από  περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  εφαρμόζεται  η  πιο  ευνοϊκή  για  τον  εργαζόμενο. Ωστόσο, η εξαίρεση από αυτό τον γενικό κανόνα αφορά τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις «η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει  της κλαδικής».
  2. Εξαίρεση από την «αρχή της επέκτασης των συμβάσεων», η οποία αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται  που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και «βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης, ανεξαρτήτως εάν στην επεκτεινόμενη συλλογική ρύθμιση προβλέπονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων  για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις,  μπορούν να εξαιρούνται από την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης». Η εξαίρεση από την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης, θα  λαμβάνεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, από τον υπουργό Εργασίας, η οποία και καθορίζει τους όρους ή ως προς το σύνολο της συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης, που κηρύσσεται υποχρεωτική.
  3. Εξαίρεση των κοινωνικών επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις, από εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων, που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας ή  νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού.

Μπλόκο και στις προσφυγές στον ΟΜΕΔ

Παράλληλα τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις καις την ουσία καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, η προσφυγή στον ΟΜΕΔ, θα λειτουργεί αποκλειστικά «ως έσχατο μέσο επίλυσης των συλλογικών διαφορών εργασίας», μόνος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εάν η συλλογική διαφορά αφορά σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
  • Εάν η συλλογική διαφορά αφορά στη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και αποτύχουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και η επίλυσή της επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, στην περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, η διαδικασία διεξάγεται από Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας. Ο διαιτητής ή οι διαιτητές της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, ο ορισμός ενός εκ των διαιτητών ως προέδρου της Επιτροπής, καθώς και οι αναπληρωτές τους, επιλέγονται με συμφωνία των μερών από τον κατάλογο διαιτητών του Ο.ΜΕ.Δ. και σε περίπτωση ασυμφωνίας με κλήρωση.

Εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την προσφυγή στη διαιτησία, η αρμόδια υπηρεσία του Ο.ΜΕ.Δ. καλεί τα μέρη να προσέλθουν σε καθορισμένο τόπο και ώρα για την επιλογή διαιτητή ή Επιτροπής Διαιτησίας και του προέδρου της, καθώς και των αναπληρωτών τους. Η επιλογή ή η κλήρωση διεξάγεται ενώπιον του προέδρου του Ο.ΜΕ.Δ. ή του οριζόμενου από αυτόν εκπροσώπου του.

Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για απεργίες

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη  δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων εργοδοτών και εργαζόμενων, αλλά και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και η διενέργεια απεργιακής κινητοποίησης. Για την κήρυξη απεργίας το Ν/Σ προβλέπει: «Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και των υπόλοιπων οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας σύμφωνα με τους όρους του νόμου 1264/1982, όπως ισχύει, λαμβάνονται με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική ψήφο και με όρους που διασφαλίζουν την διαφάνεια και τη μυστικότητα, όπως θα ορίζεται από το καταστατικό αυτής ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης».

Επίσης, προβλέπεται πλέον, ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι οργανώσεις των εργοδοτών και ειδικά αυτές που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή και ορίζουν εκπροσώπους τους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και στα συλλογικά όργανα αυτού, έχουν υποχρέωση να εγγράφονται στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών του Υπουργείου, που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Ιούλιος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ώρες ago

Μόνον σε όσους είχαν προσφύγει και μόνον αναδρομικά 11 μηνών (600 εκατ συνολικά…) στους συνταξιούχους!!!

COVID-1914 ώρες ago

«Καμπανάκι» της ΠΟΕΔΗΝ για έξαρση της πανδημίας σε Πάργα, Άρτα και Λευκάδα

ΠΑΡΓΑ1 ημέρα ago

Κέντρο Υγείας Πάργας :Κάνουμε τον σταυρό μας..

ΖΩΑ1 ημέρα ago

Απών ο Δήμος απ’τις αρμοδιότητες του για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Πάργα: Ιχνηλάτηση δεκάδων επαφών της νεαρής από την Σερβία

COVID-193 ημέρες ago

Κορονοϊός: «Ορφανά», εισαγόμενα κρούσματα και εγχώρια χαλάρωση φέρνουν μέτρα – Κρίσιμο 48ωρο

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε η εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης για την Δ.Κ. Πάργας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ4 ημέρες ago

Μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Κρούσμα κορονοϊού μεταφέρθηκε από την Πάργα στο Ξενοδοχείο Καραντίνας στην Πρέβεζα

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Εντάχθηκαν στο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” τα έργα ανάπτυξης στο λιμάνι της Πάργας

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

Ποια η διαφορά εθνικότητας και υπηκοότητας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Η Αναστασία Γιούσεφ με μαύρο μπικίνι σε παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 μήνες ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ10 μήνες ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ… …έχει χρώμα βαυαρικό και στην άκρη χαραγμένο τον εγγλέζικο σταυρό

ΠΑΡΓΑ4 μήνες ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ9 μήνες ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

ΠΑΡΓΑ3 μήνες ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ10 μήνες ago

Βόλτα με το νεογέννητο πάνω… στο scooter

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

30 μαγευτικές φωτογραφίες από την Ελλάδα την Άνοιξη

Δημοφιλή