Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Πάργα:Συγκέντρωση ξενοδοχοϋπάλληλων και εργαζόμενων στο τουρισμό και επισιτισμό

Published

on

Συγκέντρωση ξενοδοχοϋπάλληλων και εργαζόμενων στο τουρισμό και επισιτισμό από την ευρύτερη περιοχή της Πάργας πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη στις 28 Μάη στις 11:30 π.μ στο Πνευματικό Κέντρο της Πάργας στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τους εργαζόμενους στο τουρισμό. Παρά την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου της περιοχής η ΛΑΝΤΖΑ Πάργας σε συνεργασία με την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας προχωρήσανε σε μια πρώτη επιτυχημένη σύσκεψη.
Στη συγκέντρωση μίλησαν η Υφαντή Ελισάβετ μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο τουρισμό-επισιτισμό Πάργας και ο Νάνος Βαγγέλης μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζα .Το λόγο πήρανε όλοι οι παρευρισκόμενοι και στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε:
1) Άμεσα να γίνει παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας με αίτημα να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση εργαζόμενης εποχικής αορίστου χρόνου με τη διεύθυνση ξενοδοχείου που την «ειδοποίησε» να μην ξαναπάει για δουλειά με αίτημα την επαναπρόσληψή της. Όλοι μέσα στην αίθουσα αποφάσισαν να στηρίξουν τη συναδέλφισσα μέχρι τέλους και ο αγώνας της αποτελεί αγώνα όλων και όχι «ατομική ευθύνη» όπως δήλωσε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου στη τελευταία του συνεδρίαση. Η επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας θα ανοίξει το δρόμο για τη μαζικό και συλλογικό αίτημα επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στις εποχικές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν.
2) Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 10/6. Ο τόπος και ο χρόνος προτείνεται να προκύψει σε συνεννόηση με συναδέλφισσες και συναδέλφους και από άλλες περιοχές
3) νέο κάλεσμα συνέλευσης αμέσως μετά.

Πιο αναλυτικά η απόφαση των εργαζομένων:
«Η κυβέρνηση δίνει τα πάντα (απευθείας ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, αναστολή πληρωμών δανείων , δωρεάν δημόσιοι χώροι με πλήρη καταπάτηση του αιγιαλού και χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα) στα κυρίαρχα επιχειρηματικά συμφέροντα στο τουρισμό.
Το πακέτο μέτρων που ανακοινώσε έχει σαφέστατο ταξικό στίγμα καθώς υπερασπίζεται τα ιδιοτελή συμφέροντα του κεφαλαίου, των ξενοδόχων και των μεγαλοεμπόρων . Τον ενδιαφέρει λέει η ενίσχυση της «απασχόλησης» και όχι η ενίσχυση της ανεργίας. Στα κέρδη χώρια αλλά στη χασούρα μαζί.
Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοινώσε επιλέγει την ενίσχυση της ελαστικής εργασίας και την εγκατάλειψη των μακροχρόνια ανέργων. Έως τα τέλη Οκτωβρίου μπορούνε να ελαστικοποιούν κατά το δοκούν το χρόνο εργασίας μέσω του έκτακτου προγράμματος που ανακοινώσανε.
Το Μάη έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν με κατεβασμένα ρολά. Τον Ιούνιο παρατείνεται αυτή η δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά και για όσες πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αυτή τη περίπτωση καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα 534 ευρώ το μήνα, Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν
Ο λεγόμενος «μηχανισμός» τίθεται σε ισχύ από 1η Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη αλλά αφήνετε ανοιχτή η διάρκεια ισχύος εάν και εφόσον χρειαστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!!! Τους ενδιαφέρει το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων γιατί πολύ απλά τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και τα μερίσματα δεν αποτελούν λόγο αποκλεισμού από το «μηχανισμό».
Μετά την ένταξη στο «Μηχανισμό» θα έχει δικαίωμα ο εργοδότης να μειώσει το χρόνο εργασίας έως και 50% στα χαρτιά, με όρο να μην μεταβάλει τη σχέση εργασίας. Το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) θα αναλαμβάνει να καλύψει το 60% του χρόνου που δε θα εργάζεται και αυτό ισοδυναμεί με 20 % μείωση συνολικά των χρημάτων που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος.
Οι εποχικοί με λίγα λόγια επαναπροσλαμβάνονται με μερική απασχόληση ενώ όσοι δεν επαναπροσληφθούν θα περιοριστούν στο επίδομα των 400 ευρώ μέχρι και το Σεπτέμβρη .Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και μακροχρόνια ανέργους δε προβλέπεται τίποτα
Όταν αρθεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης η κυβέρνηση δεν απαγορεύει στον εργοδότη να απολύσει. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται να συσπειρωθούμε στο σωματείο το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα ρότα με οδηγό τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.
Λέμε όχι στην εκ περιτροπής εργασία και παλεύουμε :
1) για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγεία (προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού –ΜΕΘ, μαζικά τέστ). Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με συνεχής ελέγχους. Διαγνωστικά τεστ σε όσους έρχονται στη χώρα. Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας .
2) Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί μέχρι 10/6 (ξενοδοχεία, επισιτισμός, αεροδρόμια κτλ). Εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (μισθός, ρεπό, άδεια κτλ). Μόλις λήξει η σεζόν ταμείο ανεργίας για όλους. Να σταματήσουν οι παράνομες «ειδοποιήσεις» από μεριά μερίδας εργοδοτών ότι δεν επαναπροσλαμβάνονται εργαζόμενες/οι.
3) Στις επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας που κλείσανε το διάστημα της καραντίνας και ανοίγουνε τώρα, καμιά απόλυση , καμιά μείωση μισθού καμιά ελαστικοποίηση. Στις επιχειρήσεις που κλείσανε και δεν ανοίγουν επέκταση του επιδόματος μέχρι την εύρεση εργασίας (το ίδιο για όσους είναι άνεργοι τη τελευταία τριετία).
5) Πλήρη υγειονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Κάλυψη των ενσήμων για όσους κατοχυρώνουν σύνταξη το 2020-2021.
7) αναστολή πληρωμών, κατάργηση δημοτικών τελών για τους εργαζόμενους και τους ανέργους

Επιδοτούνε τον τουριστικό κλάδο με στόχο την ισχυροποίηση των κυρίαρχων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιδοτούνε τη διάλυση της αξιοπρεπούς εργασίας
Δε θα πληρώσουμε εμείς τη κρίση. Να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν από το «τουριστικό θαύμα» τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός από το συσσωρευμένο πλούτο, λεφτά υπάρχουν: είναι τα δηλωμένα 22 δις κέρδη της περσινής χρονιάς και τα 126 δις που καρπώθηκαν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι μέσα σε μια δεκαετία»

ΛΑΝΤΖΑ Πάργας κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό –επιστισμό
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Ιούλιος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΔΙΕΘΝΗ9 ώρες ago

Αλ. Τσίπρας: Σε χρόνο-ρεκόρ η ΝΔ γύρισε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

ΠΑΡΓΑ10 ώρες ago

Υπόμνημα στους Βουλευτές της Πρέβεζας κατέθεσε το Σωματείο των Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 ημέρα ago

Επίσημη «πρώτη» της εφετινής τουριστικής περιόδου με προβολή για Πάργα και Πρέβεζα

ΠΑΡΓΑ1 ημέρα ago

Βίντεο: Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN live από την Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Επαναλειτουργία Περιφερειακών Ιατρείων στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Πάργα: Ο απόλυτος αναπτυσσόμενος προορισμός

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

ΛΑΝΤΖΑ Πάργας ο αγώνας για επαναπροσλήψεις όλων των εποχικών στο τουρισμό συνεχίζεται……

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

Άνοιξε ξανά το «Alemagou» στη Μύκονο – Το «λουκέτο» κράτησε 20 μέρες αντί για δύο μήνες

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Αιτήσεις προγράμματος κοινωφελούς εργασίας από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Λάντζα Πάργας: Κάλεσμα σε συγκέντρωση εργαζομένων στο SPORT CAFE (Σωτηρία)

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

Ποια η διαφορά εθνικότητας και υπηκοότητας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Η Αναστασία Γιούσεφ με μαύρο μπικίνι σε παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 μήνες ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ10 μήνες ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ… …έχει χρώμα βαυαρικό και στην άκρη χαραγμένο τον εγγλέζικο σταυρό

ΠΑΡΓΑ3 μήνες ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ9 μήνες ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

ΠΑΡΓΑ9 μήνες ago

Βόλτα με το νεογέννητο πάνω… στο scooter

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

30 μαγευτικές φωτογραφίες από την Ελλάδα την Άνοιξη

sex2 έτη ago

36 στάσεις στο σεξ που πρέπει να δοκιμάσεις στην ζωή σου

Δημοφιλή