Για το περιστατικό βίας ενάντια σε εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα που ζήτησε τα δεδουλευμένα του και τον χτύπησαν με τσουγκράνα, μίλησε στο enikos.gr η πρόεδρος του πρωτοβάθμιου Σωματείου εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Ελισάβετ Υφαντή η οποία, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι ο 20χρονος από την Θεσσαλονίκη έχει επηρεαστεί ψυχολογικά τόσο πολύ από το συμβάν ώστε αρνήθηκε άλλη πρόταση που του έγινε για νέα θέση εργασίας.
«Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του παιδιού και μου είπε τι συνέβη», ανέφερε η κ. Υφαντή, ενώ περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης η ίδια πρόσθεσε: «ο φοιτητής, 20 ετών, πήγε να δουλέψει στην Πάργα, γιατί υποτίθεται ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα στον τομέα του τουρισμού. Το παιδί είχε δουλέψει και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ήθελε να βοηθήσει την οικογένεια, καθώς η μητέρα του είναι άνεργη αυτό το διάστημα και ανησυχούσε για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα. Μάλιστα, είχαν κάνει με την μητέρα του διακοπές στην Πάργα και είχε μαγευτεί από το τοπίο θεωρώντας ευκαιρία να δουλέψει σε ένα τόσο όμορφο μέρος».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα λέει στο enikos.gr η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν για τον 20χρονο, όπως θα ήθελε.
«Το παιδί συμφώνησε για σύμβαση εργασίας που προέβλεπε 740 ευρώ στην τράπεζα και τα υπόλοιπα μαύρα στο χέρι για 7/7 και 9 ώρες δουλειάς την βδομάδα», αναφέρει η κ. Υφαντή και στην συνέχεια εξηγεί πως «με μία πρώτη ματιά πρόκειται για μία συμφωνία που δεν συμβαδίζει με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι υποχρεωτική για το 2023/24».
Έπειτα, η κ. Υφαντή αποκάλυψε στο enikos.gr τα όσα της διηγήθηκε για το περιστατικό ο ίδιος ο εργαζόμενος που δέχθηκε την επίθεση.
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκμετάλλευσης το παιδί κατάφερε να διεκδικήσει το διάλειμμα του κάτι που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια. Κάποια στιγμή ο 20χρονος την περασμένη Δευτέρα χρειάστηκε να βοηθήσει σε άλλο πόστο παρόλο που είχε ολοκληρώσει το 9ωρό του και δήλωσε ότι δεν μπορεί να δουλέψει άλλο κι ότι θέλει να φύγει», υπογραμμίζει η ίδια.
«Ωστόσο, του είπαν “δεν έχεις να πας πουθενά” και τον κατηγόρησαν πως κάνει μεγάλα διαλείμματα και πως θα πρέπει να συμπληρώσει ώρες εργασίας. Ο εργαζόμενος, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την δουλειά, του φώναξαν, τον απέλυσαν και του είπαν να μην ξαναπατήσει στον χώρο εργασίας και πως από τα χρήματα θα λάμβανε μόνο αυτά που θα πληρωνόταν μέσω τραπέζης.
«Το παιδί μάζεψε τα πράγματα από το δωμάτιο που του πλήρωναν, πήγε σε ξενοδοχείο και οι φίλοι του τον έπεισαν να ζητήσει τα δεδουλευμένα. Έτσι, την Τρίτη το βράδυ πήγε με ένα φίλο του για να ζητήσει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις ώρες που είχε δουλέψει, όμως, του είπαν ότι είναι αυθάδης και αφού δέχθηκε ύβρεις τον χτύπησαν και τον κυνήγησαν με τσουγκράνα, απειλώντας τον».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εργαζόμενος στην πρόεδρο του πρωτοβάθμιου Σωματείου εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Πάργας Ελισάβετ Υφαντή, μετά το περιστατικό εκείνος κατέφυγε στο ΑΤ της Πάργας, όπου έγινε η καταγραφή του περιστατικού, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η κ. Υφαντή «ο 20χρονος δεν προέβη την Τρίτη (11/7) σε μήνυση επειδή φοβήθηκε και γι’ αυτό σήμερα αναμένεται να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες».
Και στη συνέχεια αποκάλυψε πως «επιχειρηματίες της πόλης ζήτησαν από το παιδί να το προσλάβουν αλλά δεν δέχεται τις προτάσεις τους, το παιδί είναι χάλια ψυχολογικά εμφανώς επηρεασμένο από το περιστατικό».
«Συμβουλεύουμε το παιδί να μην χάσει την σεζόν του και να βρει δουλειά, καθώς δεν είναι όλοι οι εργοδότες ίδιοι. Σαν σωματείο καταγγέλλουμε το περιστατικό και θεωρούμε πως βλάπτει τον τόπο. Κάνουμε έκκληση σε Δήμο και Περιφέρεια να πάρουν θέση για το συμβάν. Υπερασπιζόμαστε τον εργαζόμενο μέχρι εκεί που μπορούμε, είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό του σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν», συμπλήρωσε.
«Σαν σωματείο συμβουλεύουμε τους εργαζόμενους να μην δέχονται τα μαύρα χρήματα και όσες ώρες δουλεύουν να δηλώνονται. Πρόκειται για μία τακτική που δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται, είναι μία παράνομη κατάσταση που έχει παγιωθεί. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται για ζήτημα του εργαζόμενου, καθώς εκείνος πέφτει στην ανάγκη των χρημάτων», καταλήγει σε δηλώσεις της η κ. Υφαντή.