Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Νεα μαρμάρινη βρύση με το όνομα του Βασιλείου Βασιλά έξω από τον Άγιο Δημήτριο

ΒΡΥΣΗ ΒΑΣ. ΒΑΣΙΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γράφει ο Σπ. Νούσης πρόεδρος του κληροδοτήματος Β. Ε. ΒΑΣΙΛΑΣ

«Παρακαλώ να φέρητε το νερό της Ζήβολης εις την πόλιν και να γίνη μία βρύσις απέξω από την εκκλησίαν Άγιος Δημήτριος και να θέσητε μία πλάκα να φέρη το όνομά μου». ( ΑΡΘΡΟ 15 διαθήκης του ευεργέτη Βασιλείου Βασιλά. Τεργέστη 1 Δεκεμβρίου 1924).

Την επιθυμία αυτή του ευεργέτη έθεσε η επιτροπή του κληροδοτήματος Βασιλά σε συνεργασία με την τότε κοινότητα Πάργας πρώτη προτεραιότητα.

Αμέσως μετά την ίδρυση του ιδρύματος (Απρίλιος 1929) με γοργούς ρυθμούς η επιτροπή δημοπράτησε και χρηματοδότησε την εκπόνηση μελέτης για το έργο ύδρευση της Πάργας και κατασκευή υδραγωγείου (1931)και στην συνέχεια προχώρησε στην υλοποίηση του έργου αυτού αποκλειστικά με πόρους του κληροδοτήματος Βασιλά. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1934. Τα εγκαίνια και ο αγιασμός του υδραγωγείου πραγματοποιήθηκαν την 11/11/1934. Το υδραγωγείο αυτό ήταν το πρώτο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε στην Ήπειρο αναφέρει στο βιβλίο του Η ΠΑΡΓΑ ο Νικόλαος Τσάκας.

Για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων τοποθετήθηκαν βρύσες σε διάφορα σημεία της πόλης , κάστρο, πλάτανος τουρκοπάζαρου, παπίρης ,αγ. Απόστολοι, τράφος, οδός Σουλίου και στην αγορά σε δύο σημεία , απέναντι στου Ευθυμιάδη και στον άγιο Δημήτριο σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη χωρίς όμως να τοποθετηθεί και η αναμνηστική πλάκα. Επίσης η επιτροπή προσέλαβε και υδρονομέα για την ομαλή λειτουργία του δικτύου. Πρώτος υδρονομέας ήταν ο Γεώργιος Δέσκας.

Με την πάροδο των χρονών τα σπίτια και οι επιχειρήσεις αποκτούσαν την δική τους υδραυλική εγκατάσταση, η χρήση των δημόσιων βρυσών περιορίστηκε και τελικά μία προς μία έπαυσαν να λειτουργούν.

Η βρύση στον Άγιο Δημήτριο παρέμεινε. Όμως ,παρά της προσπάθειες του κληροδοτήματος να αναβαθμίσει το χώρο της βρύσης, μια τελευταία προσπάθεια έγινε το 1994, ο χώρος και η βρύση είχαν περιέλθει σε ελεεινή και άθλια κατάσταση, μαύρο χάλι όπως θα έλεγαν και οι παλιές Παργινές νοικοκυρές. Θλίψη και ντροπή οδύνη και οργή προκαλούσε στους πραγματικά ευαίσθητους συμπατριώτες η εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης του χώρου αυτού. Ακόμη λόγω της υγρασίας στον χώρο κινδύνευαν οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ιερού του Αγίου Δημητρίου.

Η επιτροπή του κληροδοτήματος λοιπόν ομόφωνα αποφάσισε να παρέμβει αφού η στοιχειώδης ηθική υποχρέωση της εκτέλεσης της επιθυμίας του διαθέτη παραμένει αναλλοίωτη , ο ωφελούμενος σεβασμός στην μνήμη του διαθέτη είναι αιώνιος η ανάγκη ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης μας, όπως είναι και ο θεσμός της ευεργεσίας, αδήριτος, η συνταγματική επιταγή ( άρθρο 109 του συντάγματος) αμείλικτη.

Για τους παραπάνω λόγους η επιτροπή του κληροδοτήματος αποφάσισε να προμηθευτεί και να τοποθετήσει μαρμάρινη βρύση με το όνομα του ευεργέτη έξω από τον Άγιο Δημήτριο ώστε να δημιουργηθεί ένα μνημείο- σημείο αναφοράς που θα σηματοδοτεί τη συμβολή του ευεργέτη στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης .

Το κληροδότημα με το έγγραφό του με αριθμό 73/6-10-2022 και επισυναπτόμενο ενδεικτικό σχέδιο της κατασκευής ζήτησε την έγκριση από το δήμο Πάργας.

Ο δήμος Πάργας με την με αριθμό 24/2022/17-10-2022 απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής αποδέχθηκε την προσφορά του κληροδοτήματος για την τοποθέτηση της μαρμάρινης βρύσης αφού ζήτησε ( έγγραφο με αρ. πρωτ.11576/10-10-2022) και έλαβε την σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Η προμήθεια έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4182/2013 όπως ισχύει και η όλη διαδικασία εγκρίθηκε από την δ/νση κοινωφελών περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Την υπάρχουσα μαντεμένια βρύση που ήταν σε άθλια κατάσταση παρέλαβε η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου. Με συντήρηση (αμμοβολή, βάψιμο κ.λπ) μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλη θέση που θα αποφασίσει ο δήμος.

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της βρύσης, σύμφωνα με τον όρο 15 της διαθήκης( 99 χρόνια μετά την σύνταξη της) και τη διαμόρφωση του χώρου αυτής παραδίδουμε στους συμπολίτες ένα μνημείο που

1) Ικανοποιεί την επιθυμία του διαθέτη.

2) αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας

3)προβάλλει την ευεργεσία και τους ευεργέτες της πόλης

4)εμφανίζει τους πολίτες της Πάργας σαν λαμπρά σύμβολα φιλοπατρίας

5) προστατεύει τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ιερού της εκκλησίας.

6)Σηματοδοτεί το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας προς τους ευεργέτες και ενισχύει την πεποίθηση μας ότι καρπός δικαίου ανδρός ουκ απόλλυται.

Η διαχειριστική-εκτελεστική επιτροπή του κληροδοτήματος ,με ζήλο και προθυμία όπως παραγγέλλει ο διαθέτης, θα εργάζεται για το καλό και την πρόοδο της πατρίδος στο πλαίσιο των όρων της διαθήκης και σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των κληροδοτημάτων.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ : Σχετικά με το μέγαρο Βασιλά σας γνωρίζουμε ότι το κληροδότημα Βασ. Βασιλά ούτε είχε, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση αφού το κτίριο αυτό ανήκε στην Μαρίκα Στύλλου –Βασιλά ( σχετικό το Φ.Ε.Κ 284/ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ/29-09 1933) η οποία με την διαθήκη της το παραχώρησε στον δήμο Πάργας για να γίνει Δημαρχείο. Για τα ακίνητα του κληροδοτήματος Βασιλά έχω δημοσιεύσει άρθρο στην εφημερίδα των Παργινών της Αθήνας Η ΠΑΡΓΑ.

Η Μαρίκα Στύλλου- Βασιλά απεβίωσε το 1986 και η αποδοχή της κληρονομιάς της έγινε από το δημοτικό συμβούλιο Πάργας το 1996, με δική μου εισήγηση, με την ιδιότητά που είχα τότε του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Το συμβόλαιο παραχώρησης έγινε στον συμβολαιογράφο Δημήτριο Δούκα και υπογράφηκε για λογαριασμό του δήμου από τον τότε Δήμαρχο Νίκο Παπανικολάου.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960

 

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

 

Η ΒΡΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Advertisement Enter ad code here

Η εφημεριδα της Παργας

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ29 λεπτά πριν

Ύβρις: Κυβερνητικό “τσεκούρι” στα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη! “Να σβηστούν άμεσα” ζήτησε ο Μ. Βορίδης

Δημος Παργας3 ώρες πριν

Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παρέλαβε ο Δήμος Πάργας

ΕΡΕΥΝΕΣ3 ημέρες πριν

Δεύτερη πιο ακριβή χώρα στο ελαιόλαδο η Ελλάδα

ΑΠΟΨΕΙΣ3 ημέρες πριν

Βήμα στο αύριο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες πριν

Καντάδες από την Εκκλησιαστική Χορωδία Λευκίμμης γέμισαν μελωδίες την παραλία

ΑΠΟΨΕΙΣ6 ημέρες πριν

Πως γίνεται ρε παιδιά να “χάνονται” 3 βαγόνια; (Σημεία και τέρατα … στις έρευνες για τα Τεμπη!)

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα πριν

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

Δημος Παργας1 εβδομάδα πριν

Βήμα στο αύριο: Δύο χρόνια χωρίς νερό η παραλία της Αμμουδιάς

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ1 εβδομάδα πριν

Τέμπη: Μαζεύτηκαν 663.000 υπογραφές μετά την έκκληση του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων – «Θα σταλούν στον εισαγγελέα», λέει η Καρυστιανού

ΔΙΑΦΟΡΑ1 εβδομάδα πριν

57 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

ΠΑΡΓΑ8 μήνες πριν

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ3 έτη πριν

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ8 μήνες πριν

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ8 μήνες πριν

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ3 έτη πριν

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ3 έτη πριν

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ10 μήνες πριν

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 έτος πριν

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ8 μήνες πριν

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 έτη πριν

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

Δημος Παργας3 ώρες πριν

Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παρέλαβε ο Δήμος Πάργας

  Στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και της εξοικονόμηση ενέργειας ο  Δήμος Πάργας παρέλαβε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα για την εξυπηρέτηση...

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες πριν

Καντάδες από την Εκκλησιαστική Χορωδία Λευκίμμης γέμισαν μελωδίες την παραλία

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Πάργας για την επέτειο 111 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης η Εκκλησιαστική Χορωδία...

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα πριν

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

Με τη δοξολογία  η οποία τελέστηκε στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φυγής των...

Δημος Παργας1 εβδομάδα πριν

Τιμητικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάργας

Ο Δήμος Πάργας διοργανώνει σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για την επέτειο 111 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, η οποία έλαβε...

ΠΑΡΓΑ2 εβδομάδες πριν

Διπλή διάκριση για την θεατρική ομάδα “Η Αυλαία” και τον Γιάννη Νήρα στο 16ο Φεστιβάλ Σάτιρας “Μώμος ο Πατρεύς”

Η θεατρική ομάδα “Η Αυλαία” έλαβε δύο βραβεία στο 16ο ερασιτεχνικό διαγωνισμό Σάτιρας “Μώμος ο Πατρεύς”: Καλύτερος Β’ Ανδρικός Ρόλος: Γιαννης...

ΖΩΑ3 εβδομάδες πριν

Σοκαριστική εξέλιξη: Συνεχίζονται οι δηλητηριάσεις ζώων στη Βαλανιδοράχη

Σύμφωνα με σοκαριστική καταγγελία που έγινε προχθες, 10 Φεβρουαρίου 2024, δύο ακόμα σκυλιά δηλητηριάστηκαν στην περιοχή Βαλανιδοράχη, φέρνοντας τον αριθμό...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ