Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μύκονος: Αντί για τα πρόστιμα εκατομμυριων, οι καταπατητές θα πληρώσουν μόνο… 500 ευρώ

Published

on

Γλιτώνουν με 500 ευρώ από πρόστιμα 22 εκατ. με τη νέα ρύθμιση για τις αυθαιρεσίες

Κανονικά και με τον… νόμο θα μπορέσουν να αποφύγουν τα μπαρ Principote και Nammos της Μυκόνου τα πρόστιμα εκατομμυρίων που αρχικά τους επιβλήθηκαν. Κι αυτό γιατί αν κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν μόλις… 500 ευρώ.

Αυτό προβλέπει η νέα νομοθετική διάταξη, που θέσπισε προ δεκαπενθημέρου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δύο επιχειρήσεις ήδη κατέθεσαν στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου αίτημα να προβούν αυτοβούλως στην κατεδάφιση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στα τέλη Μαρτίου, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 5037/23) και καθώς ήδη είχε προκύψει η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προβλέφθηκε ένας νέος μηχανισμός για ταχύτερη καταγραφή πολεοδομικών (και άλλων) παρανομιών. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία θα ελέγχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις κατ’ εντολήν του εκάστοτε γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού.

Μέχρι τότε, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος μπορούσαν να ελέγξουν μόνο περιβαλλοντικές παρανομίες, ενώ οι πολεοδομικές ελέγχονταν από τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, λοιπόν, οι επιθεωρητές πραγματοποιούν αυτοψία και μετά συντάσσουν ένα πόρισμα, το οποίο κοινοποιούν στον αυθαιρετούντα, ώστε να ασκήσει, αν το επιθυμεί, προσφυγή εντός δέκα ημερών στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 13 Απριλίου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5043/23, με τον οποίο προστέθηκε ένα άρθρο στις προηγούμενες διατάξεις. Από τη μία πλευρά, ορίζεται ότι οι αυθαιρεσίες, για τις οποίες το πόρισμα των επιθεωρητών οριστικοποιείται, πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ επιβάλλονται κανονικά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του χώρου (εφόσον πρόκειται για χώρο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας).

Δίνεται όμως μια δυνατότητα στον παρανομούντα να συμμορφωθεί. Όπως προβλέπει η διάταξη, ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα σε δέκα ημέρες (από τη θυροκόλληση της έκθεσης αυτοψίας) να ενημερώσει την τοπική υπηρεσία δόμησης ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην κατεδάφιση της αυθαιρεσίας και στην αποκατάσταση του σημείου. Εφόσον το πράξει εντός του διαστήματος αυτού, «η υπηρεσία δόμησης ορίζει (σ.σ. ιδιώτη) ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων, 500, ευρώ», ενώ ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις. Επειδή όμως στο παρελθόν, ειδικά για τις λυόμενες κατασκευές, έχει πολλάκις διαπιστωθεί ότι οι παρανομούντες τις απομάκρυναν προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα και… τις ξαναέστηναν, ο νόμος προβλέπει ότι η διαδικασία οικειοθελούς απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι στα κτίσματα που εντοπίζονται επ’ αυτοφώρω από τα κλιμάκια των επιθεωρητών κρίνονται κατεδαφιστέα (εκτός εάν ο ιδιοκτήτης προσκομίσει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η κατασκευή είναι νόμιμη).

Τι σημαίνουν αυτές οι δύο ρυθμίσεις για τη Μύκονο; Στη μεν περίπτωση του Principote στον Πάνορμο, ο ιδιοκτήτης μπορεί αντί να καταβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης 22,2 εκατ. ευρώ, να κλείσει τις υποχρεώσεις του με 500 ευρώ. Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των επιθεωρητών θα πρέπει να κατεδαφίσει 40.000 τετραγωνικά παράνομων κατασκευών, που έχουν καταγραφεί στην έκθεση αυτοψίας, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην προθεσμία των 10 ημερών που ορίζει ο νόμος.

Για το δε Nammos, η παρανομία ήταν σαφώς μικρότερη (ουσιαστικά δύο κτίρια 520 τ.μ. και 40 τ.μ.) και ευκολότερα κατεδαφίσιμη – ωστόσο, επειδή οι εργασίες βρέθηκαν σε εξέλιξη, προβλέπεται διαφορετική διαδικασία: άμεση κατεδάφιση και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας (σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία). Επομένως και αυτή η επιχείρηση έχει συμφέρον να προχωρήσει μόνη της σε άμεση κατεδάφιση των παρανομιών.

Αίτηση συμμόρφωσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», και οι δύο επιχειρήσεις κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες αίτηση συμμόρφωσης στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (όπου υπάγεται η Μύκονος). Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπέβαλαν προσφυγή και ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για να αμφισβητήσουν στοιχεία των αυτοψιών και των πορισμάτων.

Στην κυβέρνηση υπάρχει η πρόθεση άμεσων κατεδαφίσεων, προκειμένου να διαφανεί η πρόθεση σύγκρουσης με την παρανομία. Το πρόβλημα στην περίπτωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία θα έχει το βάρος της κατεδάφισης, είναι ότι δεν υπάρχει «ανοιχτή» (προϋφιστάμενη της διετούς αναστολής) εργολαβία για κατεδαφίσεις και θα πρέπει να επιλεγεί κάποια άλλη οδός, με αρκετούς νομικούς ελιγμούς.

Comments

Η εφημεριδα της Παργας

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ3 days ago

ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση Κασσελάκη έδειξε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από την Πάργα

Δημος Παργας3 days ago

Αχιλλέας Δημάκος: Ο τουρισμός αλλάζει, και εμείς πρέπει να αλλάξουμε μαζί του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ4 days ago

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

Ετοιμάζονται τώρα να μας επιβάλουν και κλιματικό «χαράτσι»

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ6 days ago

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης – Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ7 days ago

Τέλος στο market pass – «Παγώνουν» κι άλλα μέτρα

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Δημος Παργας1 week ago

Πρόταση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Βασιλάκη Αντώνη με τον συνδυασμό “Νεο Ξεκίνημα συνεχίζουμε..” του Δημάρχου Νίκου Ζαχαριά,για ασφαλτόστρωση και έργα αναδειξης του χώρου του Βυζαντινού Μοναστηρίου του Αγίου Δημητρίου Κυψέλης Φαναρίου!

Δημος Παργας1 week ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με το ΔΣ του ΤΟΕΒ Αχέροντα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish “Ο πράκτορας μας στην Ελλάδα” Από το “Παιδί και το Δελφίνι” και τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” μέχρι...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Στους «κερδισμένους» του καλοκαιριού ανήκει η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων στην Πάργα, άγγιξε τον Αύγουστο το...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς. Μία από...

Δημος Παργας2 weeks ago

Υποδοχή πρωταθλητών TAEKWODO-KICKBOXING από τον Δήμαρχο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Επέστρεψαν οι αθλητές του σωματείου ΕΡΜΗΣ Πάργας που συμμετείχαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας TAEKWODO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Δημάκος Αχιλλέας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών , στον δύσκολο , διαρκή αγώνα για την πλάση ενός καλύτερου μέλλοντος από το παρόν , για τον ιστορικό τόπο μας.

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Είμαι ο Δημάκος Αχιλλέας, γέννημα θρέμμα Παργινός έχω μεγαλώσει σε έναν υπέροχο τόπο, μέσα στις επιχειρήσεις και...

Δημος Παργας3 weeks ago

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός στον Δήμο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Μείωση πληθυσμού κατά 9.45%. Σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 έδειξε η απογραφή του 2021, της οποίας...