Η 11η Σεπτεμβρίου έχει συνδεθεί παγκόσμια με την επίθεση το 2001 στους δίδυμους πύργους τη Νέα Υόρκη. Όμως κάπου εκεί στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ξεκινά κάθε χρόνο και η σχολική χρονιά. Ειδικά αυτή η ημερομηνία, η 11η Σεπτεμβρίου, θα έπρεπε να θυμίζει και να διδάσκει πολλά για τους κοινωνικούς αγώνες για ισότητα και ίσες ευκαιρίες.

Η ημερομηνία αυτή συμπτίπτει με τα γενέθλια της Ruby Bridges. Ποιά είναι η Ruby Bridges θα μου πείτε και τι μας νοιάζει. Μας νοιάζει. Εν μέσω χρυσών αβγών και άκρατου ρατσισμού που κινδυνεύει να γίνει ποτάμι, πρέπει να μας νοιάζει το ποιά είναι η Ruby Bridges. Γιατί η Ruby Bridges ήταν το εξάχρονο μαύρο κοριτσάκι που, ολομόναχο, έγινε το έναυσμα για την ενοποίηση των σχολείων στον Αμερικάνικο νότο από αποκλειστικά για τους λευκούς σε μεικτά.

ruby_bridgesΗ Ruby Bridges συνοδεύεται από τους U.S. Marshals βγαίνοντας από το σχολείο.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1960, η Ruby Bridges μπήκε, με συνοδεία αστυνομικών, στο δημοτικό σχολείο της Νέας Ορλεάνης William Frantz, εν μέσω διαδήλωσης εξοργισμένου όχλου που εκτόξευε πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το μέρος της. Ένας από τους αστυνομικούς που την συνόδευαν, ο Charles Burks, ανακαλεί την αντίδρασή της όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοιο μίσος.

Για μικρό παιδί, έξι ετών μόνο, να μπαίνει σε ένα ξένο σχολείο με συνοδεία τέσσερις άγνωστους αστυνομικούς, σε μέρος που δεν είχε ξαναδεί στη ζωή της ποτέ, έδειξε μεγάλο θάρρος. Δεν έκλαψε. Δεν κλαψούρισε, ούτε μουρμούρησε. Προχώρησε μόνο με το κεφάλι ψηλά, σαν ένας μικρός στρατιώτης. Ήμασταν όλοι πολύ περήφανοι για ‘κείνη.

Όταν η Ruby μπήκε στο σχολείο, ανακάλυψε πως ήταν άδειο, και δεν υπήρχαν άλλα παιδιά, τα οποία είχαν κρατήσει σπίτι οι γονείς τους ως αντίδραση στην παρουσία της. Η μοναδική δασκάλα που δέχτηκε να έχει την Ruby μαθήτρια ήταν η Barbara Henry, που είχε πρόσφατα μετατεθεί από την Βοστόνη. Η Ruby έκανε τα μαθήματα μόνη της τον πρώτο χρόνο της στο σχολείο, εξαιτίας της άρνησης των λευκών γονιών να αφήσουν τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα στην ίδια τάξη με ένα μαυράκι.

Παρά την καθημερινή παρενόχληση, που έκανε απαραίτητη την επίβλεψη από τους τέσσερις αστυνομικούς για μήνες, τις απειλές ενάντια στην οικογένειά της, και την απόλυση του πατέρα της εξαιτίας της εμπλοκής του στην ενοποίηση του σχολείου, η Ruby επέμενε να πηγαίνει σχολείο.

Τον επόμενο χρόνο, όταν επέστρεψε για την δεύτερη τάξη του δημοτικού, ο όχλος είχε εξαφανιστεί, και ακόμα περισσότερα μαύρα παιδάκια αποφάσισαν να εγγραφούν στο σχολείο. Έτσι, η πρωτοποριακή προσπάθεια ενοποίησης των Αμερικάνικων σχολείων έγινε πραγματικότητα χάρη στο θάρρος, την επιμονή και την αντοχή της μικρής Ruby Bridges.

Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν σε όλους.

—:{Χ}:—