Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικού όροι του έργου «Μελέτη Αποχέτευσης- Μονάδας Επεξεργασίας ». Φανάρι

Published

on

Με απόφαση που υπέγραψε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικού όροι του έργου «Μελέτη Αποχέτευσης- Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και Καθορισμού Αποδέκτη των Τ.Κ. Καναλλακίου, Χόχλας και Αμμουδιάς του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας».

Το συγκεκριμένο έργο θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση προεπεξεργασίας αστικών λυμάτων (ΠΕΕΛ), για τους οικισμούς Καναλλάκι και Χόχλα (με σκοπό την απομάκρυνση των στερεών από τα λύματα ώστε η ροή τους να γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και μικρότερο λειτουργικό κόστος) και μια πλήρη εγκατάσταση τριτοβάθμιας ή ισοδύναμης ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας (ΕΕΛ), για τους οικισμούς Καναλλάκι, Χόχλα και Αμμουδιά.

Οι αγωγοί μεταφοράς των λυμάτων θα ακολουθούν το υφιστάμενο αγροτικό και εθνικό δίκτυο ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η καταστροφή της υφιστάμενης βλάστησης. Μελλοντικά, οι εγκαταστάσεις προεπεξεργασίας και επεξεργασίας λυμάτων ενδέχεται να δέχονται λύματα και απόβλητα από αντίστοιχη περιοχή του Δ.Δ. Καναλλακίου, εφόσον υπάρξει οικιστική ανάπτυξη, και από τις Τ.Κ. Μεσοποτάμου και Βαλανιδοράχης.

Η εγκατάστασης επεξεργασίας (ΕΕΛ) έχει χωροθετηθεί, με την αρ. 152/20-7-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας, σε γήπεδο επιφάνειας περίπου 9 στρεμμάτων στην Τ.Κ. Βαλανιδοράχης (θέση «Βαμβακιά»), η δε εγκατάσταση προεπεξεργασίας (ΠΕΕΛ) έχει με την ίδια απόφαση χωροθετηθεί ανάμεσα στους οικισμούς Καναλλακίου και Χόχλας (θέση «Ασβεσταριά), σε γήπεδο επιφάνειας περίπου 5,5 στρεμμάτων.

Η διάθεση της τελικής εκροής από την επεξεργασία των λυμάτων θα γίνεται, σύμφωνα με την αρ.2459/2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, στον όρμο Κομμένο (Ιόνιο Πέλαγος) στην περιοχή της Τ.Κ. Αμμουδιάς, με υποθαλάσσιο αγωγό από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας και σε βάθος περίπου 20 μέτρων. Το τελικό σημείο εκροής των λυμάτων στη θάλασσα θα είναι πέρα από τα σημεία που εντοπίζονται υποθαλάσσια λιβάδια του είδους Posidonia oceanica, που είναι προστατευόμενο.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση με την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν τουριστικό χαρακτήρα, όπως είναι οι δικές μας στην παραλιακή ζώνη.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών έργων αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου περιβαλλοντικής προστασίας, που ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ .

Σαν Δημοτική Αρχή εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου και ενημέρωσης και με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταλήξαμε σε μια λύση, όσον αφορά τον τελικό αποδέκτη, που συγκεντρώνει περιβαλλοντικά κριτήρια και προϋποθέσεις αλλά και την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.

Προχωρούμε, για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, από δω και πέρα με γρήγορα βήματα στις απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες και ενέργειες ώστε να εντάξουμε το αναγκαίο αυτό έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Οκτώβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ6 λεπτά ago

Επιβολή προστίμου για απόρριψη σκουπιδιών από τον Δήμο Πάργας

Καναλλάκι21 ώρες ago

Ενημέρωση σχετικά με τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού της 21 Μαρτίου στην ΔΕ Φαναρίου του Δήμου Πάργας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 ημέρα ago

Κονδύλι 124.000 ευρώ για λευκώματα που θα κάνει δώρο ο Πατούλης στους επισκέπτες του

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Νέους αντιδημάρχους όρισε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς

COVID-192 ημέρες ago

Μάσκες σχολεία: Έστειλαν πάλι λάθος διαστάσεις

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

Παράταση υποβολής αιτήσεων και αύξηση οικογενειακού εισοδήματος για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών, με παιδιά προσχολικής ηλικίας, περιόδου 2020-2021

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

Ιόνια Νησιά: 5.000 ευρώ για 102 μεταξωτά φουλάρια έδωσε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Σεισμός κοντά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: Πολλά παιδιά δεν έγιναν δεκτά στον παιδικό σταθμό Πάργας

Καναλλάκι5 ημέρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ-ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙ.

Δημοφιλή

error: Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή άρθρων από το Patatoukos.com λόγω επανειλημμένης κλοπής άρθρων.