Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Δ.Τ Δημοτικής Αρχής Δ.Πάργας για Αποχετευτικό – Βιολογικό Καθαρισμό

Published

on

ποιησηΜε αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση και τη λαϊκή συνέλευση κατοίκων της Αμμουδιάς, ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάργας, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

1ον) Η επιλογή της ώρας για την πραγματοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε, όχι για να μη παρευρεθούν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά εντελώς αντίθετα για να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια παρουσίας όσων απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού. Απόδειξη εξάλλου ότι η ώρα ήταν κατάλληλη, αποτελεί η παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων και μεγάλου πλήθους πολιτών της Αμμουδιάς. Σταθερή αρχή, τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διαφάνεια στη λειτουργία του, η συστηματική ενημέρωση των πολιτών και η κατά το δυνατόν άμεση συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.

2ον) Το ζήτημα του έργου της Αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού των οικισμών Καναλλακίου, Χόχλας και Αμμουδιάς καθώς και της επιλογής του αποδέκτη διάθεσης των υγρών εκροής, έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τον τότε Δήμο Φαναρίου και το Δημοτικό του Συμβούλιο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επεξεργασία των λυμάτων είναι μια διαδικασία απολύτως αναγκαία για τις πόλεις και ιδιαίτερα τους παραλιακούς οικισμούς με τουριστικό χαρακτήρα και ότι η σημερινή κατάσταση, με την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων δεν μπορεί να συνεχίζεται, ιδιαίτερα στην Αμμουδιά, γιατί επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, δημιουργεί προβλήματα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και στερεί τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα της σωστής διαχείρισης των λυμάτων. Όποιοι από την Αμμουδιά, με διάφορους τρόπους και δικαιολογίες, αφήνουν να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, έχουν ευθύνες απέναντι στην τοπική κοινωνία και πλήττουν οι ίδιοι στην πράξη την τοπική οικονομία που βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον τουρισμό.

Επιδίωξη της τωρινής Δημοτικής Αρχής, σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει και να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και δεν επιχειρούμε να «κρυφτούμε» πίσω από αναίτιες αντιδράσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Η πρότασή μας βασίζεται στη σύγχρονη ηλεκτρολυτική τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί σε έργα μεγάλης κλίμακας και πρακτικά οδηγεί σε τεταρτοβάθμιο καθαρισμό, προστατεύει πλήρως το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής (έλος Βαλανιδορράχης, Κερέτζα, Αλωνάκι κλπ), δεν οδηγεί τα υγρά από την επεξεργασία των λυμάτων, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, στον Αχέροντα και από εκεί στον όρμο της Αμμουδιάς, προβλέπει επεξεργασία των λυμάτων του Καναλλακίου και της Χόχλας σε πρώτη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή του Καναλλακίου (τα λύματα δηλαδή θα φθάνουν επεξεργασμένα στη δεύτερη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή της Αμμουδιάς) και τέλος, συμπεριλαμβάνει στο σχεδιαζόμενο έργο τον οικισμό του Μεσοποτάμου.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζει απόλυτα την ένταξη του έργου – ο συνολικός του προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ- για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει. Αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ότι εντάξεις τέτοιων έργων μπορούν να γίνουν έως το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή έως το 2020. Με δεδομένο ότι οι διαθέσιμοι πόροι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ηπείρου είναι συγκεκριμένοι και περιορισμένοι και το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, αφού υπάρχουν ανάγκες ανάλογων έργων και σε άλλους Δήμους, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και να έχουμε λάβει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γνωμοδοτήσουμε σαν Δήμος το συντομότερο δυνατόν για τον τελικό αποδέκτη και τη θέση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων αλλά η γνωμοδότησή μας να είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

3ον) Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να ενδιαφερόμαστε και να μεριμνούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Με βάση αυτό, ήταν άμεση η αντίδρασή μας για το ζήτημα που τέθηκε από τους κατοίκους σχετικά με την ύδρευση της Αμμουδιάς. Δόθηκε ήδη λύση με την απευθείας παροχή νερού από τις πηγές της Χόχλας και παράλληλα σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

4ον) Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά μιας μειοψηφίας κατοίκων της Αμμουδιάς, που δεν αντέχουν τη δημόσια διαβούλευση και το διάλογο και προσπαθούν με μεθόδους άλλων εποχών να εμποδίσουν τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να επιτελέσουν την αποστολή τους. Διαμηνύουμε σε αυτή την μειοψηφία ότι οι ύβρεις, οι φωνασκίες και οι απειλές, δεν πρόκειται να μας φοβίσουν να κάνουμε το καθήκον μας, ούτε πρόκειται να στερήσουν από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία βέβαια δεν είναι αυλικοί αλλά αιρετοί με άποψη, τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Εμείς, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραιτηθούμε αλλά θα συνεχίσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την προσπάθειά μας να εντάξουμε το έργο της Αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Με μια ορθή επιστημονικά και με όρους προστασίας του περιβάλλοντος πρόταση, ρεαλιστική από άποψη λειτουργικού κόστους και χρόνου έγκρισης των μελετών αλλά και εφικτή στην υλοποίηση.

Γιατί ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή οφείλουμε να βλέπουμε πιο μπροστά από ορισμένους δημότες μας, για το συμφέρον όλων των δημοτών μας. Γιατί αν δεν εντάξουμε τώρα το συγκεκριμένο έργο, δεν πρόκειται άλλη φορά στο μέλλον να ενταχθεί και επομένως θα χαθεί για την περιοχή μας η ευκαιρία μιας σημαντικής παρέμβασης περιβαλλοντικής προστασίας, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απορρύπανση και την οικολογική της ανάπτυξη. Γιατί οφείλουμε να λειτουργούμε ενωτικά, με σοβαρότητα, με συναίνεση αλλά ταυτόχρονα και με αποφασιστικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους χαρακτηρισμούς, τις ακρότητες και το λαϊκισμό. Η Αμμουδιά αποτελεί τμήμα του Δήμου Πάργας και στο Δήμο Πάργας θα πορευτούμε όλοι μαζί, γιατί το μέλλον μας είναι κοινό και τα συμφέροντά μας είναι κοινά.

Αν αυτοί που άκριτα και άδικα αντιδρούν, θέλουν να πορευτούμε μαζί αυτό το δρόμο, εμείς ακόμη και τώρα είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους. Να δεχθούμε την καλόπιστη κριτική και να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές αλλαγές της πρότασής μας για το έργο της Αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού, στο πλαίσιο όμως των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει.

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Σεπτέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημοφιλή

error: Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή άρθρων από το Patatoukos.com λόγω επανειλημμένης κλοπής άρθρων.