Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα – Aναπαράσταση της ναυμαχίας των Παργινών

Όλα τα ηπειρώτικα βλέμματα είναι στραμμένα στην μικρή αλλά πανέμορφη Πάργα το Δεκαπεντάυγουστο εκεί που για ακόμα μια χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο της αναπαράστασης της φυγής και μη υποδούλωσης των Παργινών και η επιστροφή τους και η Ελευθερία της Πάργας.

Το Σαββατοκύριακο του δεκαπενταύγουστου στην Πάργα, γιορτάζεται η κοιμήση της Παναγίας και λαμβάνει χώρα η καθιερωμένη αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών στα πάτρια εδάφη το Φεβρουάριο του 1913 που γίνεται κάθε χρόνο.

Ο περιβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα ήταν ο πρώτος που κατέστρεψε το φρούριο της Πάργας. Το 1567 ξαναχτίστηκε από τους Βενετούς. Παρέμεινε απόρθητο έως το 1819 όταν οι κάτοικοι της Πάργας εξαναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν ώστε να μην υποδουλωθούν  στον ηγεμόνα Αλή Πασά.

Για 94 χρόνια η Πάργα ήταν στα χέρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με τον ερχομό των Τούρκων οι περισσότεροι Παργινοί έφυγαν από την Πάργα για τα νησιά του Ιόνιου, παίρνοντας ακόμα και την στάχτη από τα κόκαλα των προγόνων τους που έκαψαν στην αυλή του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων. Επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση της πόλης από των Ελληνικό Στρατό. Μετά την λειτουργία για την κοίμηση της Θεοτόκου στο νησάκι, η αναπαράσταση τελείωσε με την βαρκαρόλα, πολλά πυροτεχνήματα, και τραγούδια στην άγκυρα της Πάργας.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?