Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γεωργιάδης: «Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό – Να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι»

Published

on

«Φιλεργατικό» χαρακτηρίζει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και παράλληλα τονίζει πως αυτό θα αντιμετωπίσει «χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας».

 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σχολίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που πλέον βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιβεβαιώνει τις αρχικές μας δεσμεύσεις να πετύχουμε τον εξής διπλό στόχο: από τη μία την αύξηση της απασχόλησης και των δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας και από την άλλη την εφαρμογή νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία».

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

 

Εστιάζοντας σε βασικά σημεία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι η πλήρης εφαρμογή με ευέλικτο τρόπο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η αύξηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, η δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και η επέκταση του δικαιώματος καταβολής του εποχικού επιδόματος, είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας και θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι με τον κόσμο της εργασίας, είναι με τον απλό εργαζόμενο και το νομοσχέδιο ακριβώς αυτό διασφαλίζει: τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στόχος, όπως υπογραμμίζει, είναι να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, έτσι ώστε τελικά να μπορεί και η επιχείρηση να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται.

 

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προσθέτει ότι εφέτος σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, όπου διαπιστώθηκε παράβαση, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι οι «κεραίες» στο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτές και, «όποτε χρειαστεί να παρέμβουμε, προκειμένου να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα το κάνουμε χωρίς καθυστέρηση».

 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για 100.000 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες, το οποίο δρομολογείται σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ, ταυτόχρονα, σχεδιάζεται, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για επανακατάρτιση και αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων.

 

«Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην εύρεση εργατών γης σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και, γι’ αυτό, έχουμε ξεκινήσει, μέσω της ΔΥΠΑ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση εργασίας. Αν αυτό δεν μπορέσει να λειτουργήσει, τότε θα πάμε και στις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού» συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης.

 

Όσον αφορά στους μισθούς, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τους βελτιώσει και να δώσει πίσω στους εργαζόμενους αυτό που έχασαν, λόγω των μνημονίων. «Η διπλή αύξηση που έγινε, πριν από λίγους μήνες, στον κατώτατο μισθό είναι προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποκατασταθούν ορισμένες αδικίες που ισχύουν, μέχρι σήμερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

 

Τέλος, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και, γενικότερα, για την αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις και η συστηματική δουλειά για την εύρυθμη και την αποτελεσματική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. «Η ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο άμεσο μέλλον στην αυτόματη έκδοση των συντάξεων με ψηφιακό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα» διευκρινίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, στη δημοσιογράφο, Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ: Κύριε υπουργέ, πρόσφατα, θέσατε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με βασικό άξονα την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που θα επιφέρουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τι σημαίνουν αυτές πρακτικά για τους εργαζόμενους;

 

Απ: Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέστησα σαφές ότι προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων καλύτερη.

 

Το νέο εργασιακό μας νομοσχέδιο, που πλέον βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιβεβαιώνει τις αρχικές μας δεσμεύσεις να πετύχουμε τον εξής διπλό στόχο: από τη μία την αύξηση της απασχόλησης και των δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας και από την άλλη την εφαρμογή νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

 

Η πλήρης εφαρμογή με ευέλικτο τρόπο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η αύξηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, η δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και η επέκταση του δικαιώματος καταβολής του εποχικού επιδόματος, είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας και θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Είναι ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο, που φέρνει πραγματικές τομές και αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

 

Ερ: Ωστόσο, έχουν ήδη εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου που ρυθμίζουν το ζήτημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και θεσμοθετούν τη δυνατότητα απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες και ποινικές ευθύνες για όσους παρεμποδίζουν εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας. Τι απαντάτε στις αιτιάσεις που εκφράζονται για καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, ελαστικοποίηση της εργασίας, αλλά και για εμπόδια στην πραγματοποίηση απεργιών;

 

Απ: Το νομοσχέδιο αυτό κρίθηκε άδικα από πολλούς πριν ακόμα το δουν. Θα θυμάστε τη φασαρία που έγινε για το δήθεν «16ωρο» ή τα δημοσιεύματα που έγραφαν ότι «το νομοσχέδιο έχει στόχο να καταστρέψει τους εργαζόμενους». Όλα αυτά είναι λίγο αστεία.

 

Η κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας, είναι με τον απλό εργαζόμενο και το νομοσχέδιο ακριβώς αυτό διασφαλίζει: τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, αλλά και οι ποινικές ευθύνες για όσους παρεμποδίζουν εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας, είναι ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες, καθώς ενδυναμώνουν τη θέση του εργαζομένου, χωρίς όμως να βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Γιατί εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, έτσι ώστε τελικά να μπορεί και η επιχείρηση να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται.

 

‘Αρα, να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Να διαβάσουν πρώτα το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση και μετά εδώ είμαστε, για να συζητήσουμε καλόπιστα τις όποιες αντιρρήσεις έχουν.

 

Ερ: Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας εργαζομένων. Είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου η ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων;

 

Απ: Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με ψυχή και δικαιώματα και οι εργοδότες έχουν απόλυτη ευθύνη να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας τους.

 

Είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται αυτό που λέω δεν έχουν κανέναν λόγο και κανένα συμφέρον να διακινδυνεύσουν έστω και λίγο τη ζωή των εργαζομένων τους είτε αυτό αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα είτε κάλυψη αναγκών διαβίωσης για εποχικούς υπαλλήλους τουριστικής σεζόν είτε για οτιδήποτε άλλο.

 

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, είμαστε απολύτως αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου.

 

Εφέτος, σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, όπου διαπιστώθηκε παράβαση, επιβλήθηκαν πρόστιμα.

 

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι, υπογράψαμε ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μία Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των εργαζομένων στη διανομή (delivery), γιατί είδαμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αυξημένου βαθμού κινδύνους ως προς την υγεία και την ασφάλειά τους. Θεσπίσαμε, λοιπόν, συγκεκριμένους κανόνες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη ζωή τους και την ευζωία τους.

 

Να γνωρίζουν όλοι ότι οι «κεραίες» μας στο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτές και, όποτε χρειαστεί να παρέμβουμε, προκειμένου να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα το κάνουμε χωρίς καθυστέρηση.

 

Ερ: Ένα άλλο σημαντικό θέμα που καταγράφεται από εκπροσώπους επιχειρήσεων είναι η έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Κατά τη γνώμη σας, πού οφείλεται η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

 

Απ: Όταν πριν από τέσσερα χρόνια πήγα στο υπουργείο Ανάπτυξης, το μόνο που άκουγα ήταν «βρείτε μας δουλειές». Όταν έφυγα από το υπουργείο Ανάπτυξης, το μόνο που άκουγα ήταν «βρείτε μας εργαζόμενους». Αυτό ακούω συνέχεια και τώρα ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Πλέον, όλοι οι κλάδοι ψάχνουν εργαζόμενους και, μάλιστα, καταρτισμένους εργαζόμενους. Οι γιγαντιαίοι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ για reskilling και upskilling των εργαζομένων έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας τις δεξιότητες που χρειάζεται η σύγχρονη αγορά εργασίας.

 

Γι’ αυτό, έχουμε δρομολογήσει με τον υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για 100 χιλιάδες εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για επανακατάρτιση και αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων.

 

Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επενδύουμε στη δημιουργία επαγγελματιών που θα οδηγήσουν την επιχείρηση που εργάζονται σε ένα όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην εύρεση εργατών γης σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και, γι’ αυτό, έχουμε ξεκινήσει, μέσω της ΔΥΠΑ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση εργασίας. Θέλουμε να δούμε, αν θα μπορούσαμε με κάποια κίνητρα να αυξήσουμε την απασχόληση σε αυτές τις δουλειές σε συμπατριώτες μας, ώστε ταυτόχρονα να μειώσουμε την ανεργία στην Ελλάδα.

 

Αν αυτό δεν μπορέσει να λειτουργήσει, τότε θα πάμε και στις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού.

 

Ερ: Όπως έχετε δηλώσει, μία από τις βασικές σας προτεραιότητες είναι η πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται πρωτοβουλίες, όπως η συνέχιση της μεταρρύθμισης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και η αυστηροποίηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας; Θεωρείτε ότι τα κίνητρα που θεσμοθετούνται για την εθελοντική χρήση της θα επισπεύσουν την υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις;

 

Απ: Πράγματι, σήμερα, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, να παίρνει κάποιος έναν εργαζόμενο, να τον δηλώνει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά να τον δηλώνει για λίγες ώρες, ενώ, στην πραγματικότητα, απασχολείται για πολύ περισσότερες.

 

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία είναι μεγάλο έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά του εργαζομένου, του οποίου του κλέβουμε χρήματα και συντάξιμα χρόνια, είναι έγκλημα και κατά των συναδέλφων μας, διότι έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

 

‘Αρα, εκεί θα είμαστε αμείλικτοι, θεσπίζοντας ένα βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας – κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία και την υπερωρία, η οποία θα διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

Η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας-πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξη και την πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν.

 

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ιδιαίτερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιλέξουν να εφαρμόσουν νωρίτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως π.χ. να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση.

 

Η τεχνολογία μας δίνει τα «όπλα» να κάνουμε τη ζωή μας και την οικονομία μας πολύ πιο εύκολη. Θα αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα «όπλα».

 

Να πω και κάτι τελευταίο: να μην ανησυχούν οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Δεν θα εφαρμόσουμε υποχρεωτικά την Ψηφιακή Κάρτα, εάν προηγουμένως δεν συνεννοηθούμε με τον κάθε κλάδο πώς θα μπορεί να είναι ευέλικτη, για να μην δημιουργεί προβλήματα.

 

Ερ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί;

 

Απ: Ως κυβέρνηση, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς και να δώσουμε πίσω στους εργαζόμενους αυτό που έχασαν, λόγω των μνημονίων. Η διπλή αύξηση που έγινε, πριν από λίγους μήνες, στον κατώτατο μισθό είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Θέλουμε να δώσουμε καλύτερους μισθούς και θέλουμε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες, όχι, όμως, σε βάρος της οικονομίας μας.

 

Είμαι αισιόδοξος ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά και θα είμαστε σε θέση να τηρήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση.

 

Ερ: Παράλληλα, έχετε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσετε και σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Τι εξετάζετε προς την κατεύθυνση αυτή;

 

Απ: Ναι, σκοπεύουμε να φέρουμε το φθινόπωρο στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποκαταστήσουμε ορισμένες αδικίες που ισχύουν, μέχρι σήμερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

 

Υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας που χρωστάνε πάνω από 20.000 στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ένσημα για αρκετά χρόνια. Κάποιοι μέχρι και 27 χρόνια. Αυτοί δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους με τα σημερινά δεδομένα, παρά μόνο εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω και ρυθμίζοντας την οφειλή σε 60 δόσεις.

 

Με τη νέα νομοθετική διάταξη, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης συντάξεων, με ποσοστό παρακράτησης και σε ασφαλισμένους που οφείλουν μέχρι 30.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα και δεν μπορούν, μέχρι σήμερα, να πάρουν σύνταξη, εάν δεν εξοφλήσουν το ποσό.

 

Θέλω, ωστόσο, να καταστήσω σαφές ότι δεν θα είναι μία γενική ρύθμιση, αλλά θα έχει τον εξής χαρακτήρα: να ξεχωρίζει πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς, δηλαδή, που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν τους αφορά η σύνταξη. Θα υπάρχουν κριτήρια, όπως η περιουσιακή κατάσταση και η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

 

Επίσης, θα μειώσουμε την επιβάρυνση που υφίστανται όσοι συνταξιούχοι εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν. Σήμερα, αν κάποιος συνταξιούχος εργάζεται, παρακρατείται αυτόματα το 30% της συντάξεώς του. Αυτό θα καταργηθεί. Δεν θα υπάρχει παρακράτηση 30% της συντάξεώς του, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από τον μισθό, που θα λαμβάνει. Θα ανακοινωθούν όλα στην ώρα τους.

 

Ερ: Στο «μέτωπο» των εκκρεμών συντάξεων ποια είναι η εικόνα στην παρούσα φάση; Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθούνται για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και, γενικότερα, για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ;

 

Απ: Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος μου είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Έχουμε βάλει φουλ τις μηχανές να δουλεύουν και είμαι αισιόδοξος ότι, στο τέλος του χρόνου, ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.

 

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις στοχευμένες δράσεις και τη συστηματική δουλειά για την εύρυθμη και την αποτελεσματική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Η ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο άμεσο μέλλον στην αυτόματη έκδοση των συντάξεων με ψηφιακό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Comments

Η εφημεριδα της Παργας

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ3 days ago

ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση Κασσελάκη έδειξε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από την Πάργα

Δημος Παργας3 days ago

Αχιλλέας Δημάκος: Ο τουρισμός αλλάζει, και εμείς πρέπει να αλλάξουμε μαζί του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ4 days ago

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

Ετοιμάζονται τώρα να μας επιβάλουν και κλιματικό «χαράτσι»

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ6 days ago

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης – Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ7 days ago

Τέλος στο market pass – «Παγώνουν» κι άλλα μέτρα

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Δημος Παργας1 week ago

Πρόταση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Βασιλάκη Αντώνη με τον συνδυασμό “Νεο Ξεκίνημα συνεχίζουμε..” του Δημάρχου Νίκου Ζαχαριά,για ασφαλτόστρωση και έργα αναδειξης του χώρου του Βυζαντινού Μοναστηρίου του Αγίου Δημητρίου Κυψέλης Φαναρίου!

Δημος Παργας1 week ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με το ΔΣ του ΤΟΕΒ Αχέροντα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Πάργα 1979 φωτογραφίες από τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας “On a volé la cuisse de Jupiter”

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish “Ο πράκτορας μας στην Ελλάδα” Από το “Παιδί και το Δελφίνι” και τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” μέχρι...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Σε προορισμό τεσσάρων εποχών εξελίσσεται η Πάργα– Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Στους «κερδισμένους» του καλοκαιριού ανήκει η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων στην Πάργα, άγγιξε τον Αύγουστο το...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Περίθαλψη… στο ρίσκο

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Σε μια παραθαλάσσια τουριστική  περιοχή  της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς. Μία από...

Δημος Παργας2 weeks ago

Υποδοχή πρωταθλητών TAEKWODO-KICKBOXING από τον Δήμαρχο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Επέστρεψαν οι αθλητές του σωματείου ΕΡΜΗΣ Πάργας που συμμετείχαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας TAEKWODO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Δημάκος Αχιλλέας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών , στον δύσκολο , διαρκή αγώνα για την πλάση ενός καλύτερου μέλλοντος από το παρόν , για τον ιστορικό τόπο μας.

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Είμαι ο Δημάκος Αχιλλέας, γέννημα θρέμμα Παργινός έχω μεγαλώσει σε έναν υπέροχο τόπο, μέσα στις επιχειρήσεις και...

Δημος Παργας3 weeks ago

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο πληθυσμός στον Δήμο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Μείωση πληθυσμού κατά 9.45%. Σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 έδειξε η απογραφή του 2021, της οποίας...