Αστικός μύθος: Ιδού πόσοι-ες παίρνουν σύνταξη πάνω από 3.000 ευρώ και πόσοι-ες δύο και τρεις συντάξεις

Το πλήθος των συντάξεων για τον μήνα Ιούλιο 2015, που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ, είναι μόλις 725 σε σύνολο 4.564.104 συντάξεων, αποτελεί δηλαδή το 0,016% του συνόλου των συντάξεων.

Το πλήθος των συνταξιούχων με συνολικό μικτό ποσό συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, για τον μήνα Ιούλιο του 2015, ήταν 2.550 από το συνολικό πλήθος των 2.663.445, αποτελεί δηλαδή το 0,096% περίπου του συνόλου των συνταξιούχων.

Συνολικά 2.550 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος σε απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περισσότερα ποσά είναι μικτά

Σχετικά με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, και αντλήθηκαν από τους πίνακες του συστήματος Ήλιος, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα ποσά που αναφέρονται στους περισσότερους πίνακες αφορούν μικτά ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των πέντε μνημονιακών περικοπών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τα τελικά πληρωτέα ποσά συντάξεων, τα οποία προκύπτουν μετά και την παρακράτηση του φόρου, υγειονομικής περίθαλψης και των λοιπών, προ και μετά φόρου, κρατήσεων που κάθε σύνταξη συνήθως έχει.

Ποια ήταν η εργασία τους

Οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ προέρχονται κυρίως από :

Το δημόσιο (ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις πχ δικαστές, βουλευτές κλπ), τα ταμεία νομικών,  μηχανικών, ιατρών/φαρμακοποιών και συνήθως όσοι -ες λαμβάνουν επιπλέον και συντάξεις χηρείας.

Πάνω από τρεις συντάξεις

Όσον αφορά στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από τρεις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε: λαμβάνουν συντάξεις λόγω χηρείας παράλληλα με την αυτοδίκαιη σύνταξή τους, ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερους από έναν κύριους φορείς ασφάλισης που θεμελίωσαν αυτοδίκαιο δικαίωμα σε κάθε έναν από αυτούς, ανήκουν και στις δύο ως άνω περιπτώσεις

Πού διαφέρει η έννοια της σύνταξης από του συνταξιούχου

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η έννοια της σύνταξης διαφέρει από την έννοια του συνταξιούχου και ότι ένας συνταξιούχος δύναται να λαμβάνει μια ή και περισσότερες συντάξεις από έναν ή περισσότερους φορείς κύριας και επικουρικής συντάξεως.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?