Πώς να προστατεύσετε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα από τον πάγο - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί στην Βόρεια Ελλάδα οι συνθήκες ολικού παγετού να είναι… ρουτίνα, αλλά στην πιο νότια χώρα, δεν έχουμε πολύ συχνά παγετό και θερμοκρασίας κάτω των 0 βαθμών Κελσίου.

Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, μπορεί να παγώσουν οι σωληνώσεις του ηλιακού σας θερμοσίφωνα και πιο σπάνια οι σωλήνες του νερού, κυρίως σε περιπτώσεις μονοκατοικιών εκτός αστικού ιστού των πόλεων.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις;

Όταν ο καιρός χαλάει, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το ΜΗΔΕΝ τότε θα πρέπει να κάνετε ορισμένους ελέγχους. Το βασικό είναι να τσεκάρετε  τις  σωληνώσεις αλλά και τους ηλιακούς σας θερμοσίφωνες. Αν πιάσει παγετός ανοίγετε μια δύο βρύσες να τρέχουν για λίγο ώστε να μην παγώσει το νερό στους σωλήνες.

Αν έχει χιονίσει μην  σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο. Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά. Ακόμη ελέγξτε τυχόν διαρροές σε καζανάκια. Σε περίπτωση που έχετε σημαντικό πρόβλημα και μέχρι να έρθει ο υδραυλικός καλό είναι να κλείσετε τον  κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και ενημερώστε την ΕΥΔΑΠ αλλά και τον υδραυλικό.