Ιωάννινα: Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα (5,3 Ρίχτερ ο πρώτος) συνεχίζεται και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Ο  Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Real ανέφερε πως έχουν σημειωθεί πάνω από 160 μετασεισμοί και οι 10 είναι μεταξύ των 4-5 ρίχτερ.  Σημείωσε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό ότι έχουμε τόσους μετασεισμούς για ένα σεισμό της τάξης των 5,2 ρίχτερ. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπάρχει σεισμική προϊστορία στην περιοχή για να γίνει ακριβής αποτίμηση της κατάστασης και εκτίμησε ότι η δραστηριότητα αυτή προέρχεται από το ρήγμα του Καλπακίου.

Τα ξημερώματα στους δρόμους της πόλης δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έβαλαν τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Λίγο μετά τις 03.00 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις – μεγέθους 4,5, 4,9 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ενώ και πάλι προηγήθηκε έντονη βοή. Μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Ιωάννινα στις 02.06.

Μια ακόμη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ,σημειώθηκε στις 8:55 το πρωί της Κυριακής,με επίκεντρο 26,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας.Και αυτός ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος

Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.

Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.

Εκτός απο τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

“Σε πλήρη εξέλιξη ο σεισμός”

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε.  Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή. Υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός κατεγράφη στις 23:14 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.

Ωστόσο σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: thetoc.gr