Σοκαριστικά στοιχεία για τη στάση που τηρούν απέναντι στον βιασμό οι Ευρωπαίοι πολίτες, προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ένας στους τέσσερις τη θεωρεί δικαιολογημένη πράξη, υπό προϋποθέσεις. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ελαφρώς, ξεπερνώντας το 30%.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν και την προκλητική συμπεριφορά του θύματος. Μετράει αν ήταν μεθυσμένο, αν φορούσε προκλητικά ρούχα, αν «έπαιζε» νωρίτερα με τον βιαστή του και πολλά ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, το 27% των Ευρωπαίων θεωρεί δικαιολογημένη την πράξη βιασμού, αν συντρέχει ένας από τους παραπάνω λόγους.

Τα νούμερα της «αποδοχής» αυξάνονται στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. «Πρωταθλητές» σε αυτό το επίπεδο αποδεικνύονται οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι, καθώς το 55% και πάνω θεωρεί τον βιασμό αποτέλεσμα της προκλητικής στάσης του θύματος.

Ακολουθούν οι Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία, Βέλγιο, και Λετονία, όπου το ποσοστό κυμαίνεται από 35-45%. Στις Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Λιθουανία και Εσθονία, το 25-35% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο βιασμός μπορεί να δικαιολογηθεί.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία με ποσοστά από 15-25%, ενώ στις Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία, το ποσοστό πέφτει κάτω από 6%.