Γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω πόσο άσχημα επηρεάζεται το παιδί, ψυχολογικά όταν το μαλώνουμε. Ή όταν τo βαράμε ίσα-ίσα για να καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν κακό και να φοβάται να το ξανακάνει; Ευχαριστώ.

Πώς πρέπει να μαλώνουμε το παιδί;

Η ερώτηση της μητέρας φαντάζομαι ότι περνάει από το μυαλό όλων των μαμάδων μικρών παιδιών. Οι πιο «έμπειρες» μαμάδες θα σας απαντήσουν ότι φυσικά και δεν παθαίνουν τίποτα τα παιδιά όταν τα μαλώνουμε.

Για να μην έχετε τύψεις, σκεφτείτε πότε μαλώνουμε τα παιδιά: όταν κάνουν κάτι που είναι επικίνδυνο ή όταν δεν σέβονται τους κανόνες συμπεριφοράς. Και στις δύο περιπτώσεις μαλώνουμε για να το προστατέψουμε ή να το βοηθήσουμε. Ο λόγος που «μαλώνουμε», δηλαδή μιλάμε έντονα σε ένα παιδί, είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο τραβάμε περισσότερο την προσοχή του παιδιού, παρά λέγοντας του απλά π.χ. «αγάπη μου μη χτυπάς την αδελφούλα σου».

Προσοχή: όταν μαλώνουμε ένα παιδί δεν παραφερόμαστε, δεν πρέπει να είναι δικό μας ξέσπασμα, αλλά «σκηνοθετημένη» έντονη αντίδραση που θα βοηθήσει το παιδί να θυμάται να μην επαναλάβει μια συμπεριφορά. Δεν μαλώνουμε τα παιδιά μπροστά σε τρίτους γιατί έτσι τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Και τέλος δεν χτυπάμε τα παιδιά – ούτε κανονικά ούτε «συμβολικά».

Η Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων