Ο μουσειακός χώρος ελιάς και γευσιγνωσίας Paragaea αναβιώνει μνήμες από το παρελθόν της βιομηχανικής περιόδου της Πάργας. Επίσημη πρώτη στα εγκαίνια του χώρου, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 στις 20.00.

Έπειτα από 35 περίπου χρόνια, που κρατούσε μέσα του ερμητικά σφραγισμένη μία μακρά ιστορία, το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της Πάργας – το ελαιοτριβείο των αδελφών Λέκκα – ξεκινά και πάλι την ιστορική του διαδρομή και μεταφέρει γνώσεις και πληροφορίες σημαντικές, που αποτυπώνουν την αίγλη περασμένων εποχών και φέρουν πάνω τους το σεβασμό για τους ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην επεξεργασία και στην παραγωγή ελιάς.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που έπειτα από πολλή μελέτη και με σύμμαχο το μεράκι και την αγάπη των ιδιοκτητών του, φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο στα τουριστικά δρώμενα της Πάργας.

 

Ο μουσειακός χώρος ελιάς και γευσιγνωσίας Paragaea αποτελείται από δύο ορόφους. Στο ισόγειο εκτίθεται η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο και στο πατάρι παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών, μέχρι σήμερα. Η πολύχρονη σύνδεση του τόπου με την ελιά κορυφώνεται με την παρουσίαση της λειτουργίας του ίδιου του ελαιοτριβείου, ενώ η  περιήγηση στον κόσμο της παργινής ελαιοπαραγωγής ολοκληρώνεται στο χώρο γευσιγνωσίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα και παράγωγα ελιάς.

Για όσους θέλουν να συνδυάσουν ένα ταξίδι στην Πάργα, με τις πολλές ομορφιές, όπου το πράσινο της πλούσιας βλάστησης συναντάει το γαλάζιο της θάλασσας αιχμαλωτίζοντας τις αισθήσεις και να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία τέχνης, πολιτισμού και γευσιγνωσίας, ας επισκεφτούν το χώρο του Paragaea…

Με γνώμονα τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς στο σώμα και στο πνεύμα, εντός του Μουσειακού Χώρου Ελιάς και Γευσιγνωσίας λειτουργεί πωλητήριο όπου διατίθενται φαγώσιμα και καλλυντικά προϊόντα, τα οποία προέρχονται από τον ιερό καρπό της ελιάς. Ανακαλύψτε τα!

Ο Μουσειακός χώρος λειτουργεί κατά την τουριστική περίοδο Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.30 έως 22.30. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.paragaea.gr.

VIA